Tomáš Batiz Správy

V Nízkych Tatrách prekonali dobrovoľníci rekord: Vysadili 7000 sadeníc

Viac ako 60-členný tím dobrovoľníkov prekonal dnes predpoludním v jednej z nízkotatranských dolín postihnutej kalamitou, neďaleko hornoliptovskej obce Malužiná, opäť po roku svoj vlastný rekordný zápis vysadením 7000 nových sadeníc stromčekov za jeden deň.

Ilustračný obrázok k článku V Nízkych Tatrách prekonali dobrovoľníci rekord: Vysadili 7000 sadeníc
Zdroj: TASR

„Už piaty rok pomáhame tatranským lesom vysádzaním stromčekov. Sadenice kupujeme za finančné prostriedky vyzbierané v rámci kampane Voda pre stromy, v ktorej zákazníci na nákup sadenice prispievajú nákupom 1,5-litrovej minerálky jedným centom. V tomto roku zasadíme celkovo 185.000 sadeničiek, čím prekročíme métu 500.000 vysadených stromčekov,“ povedal generálny riaditeľ obchodnej spoločnosti Lidl Stanislav Čajka. Za päť rokov zalesnili plochu 200 hektárov, čo je približne plocha 290 futbalových ihrísk.

Pomoc ocenili

Generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Jozef Bystriansky túto pomoc ocenil. „Lesy SR vysadia ročne približne 15 miliónov sadeníc, umelá obnova predstavuje okolo 3800 hektárov. Z tohto pohľadu každá pomocná ruka, ktorá príde z externého prostredia, je pre nás vítaná,“ zdôraznil. V súčasnosti je podľa neho nedostatok ľudí, ktorí by stromy vysádzali. „Nie je to veľmi dobre platená práca a naši zamestnanci starnú, nová generácia nedorastá. Aj preto sme radi, že okolo seba vidíme mladých ľudí, ktorí to chcú robiť a chcú nám pomôcť,“ doplnil Bystriansky.

O všetkom rozhodne počasie

Partia dobrovoľníkov vysadila 7000 sadeníc. „Vysádzame smrek, jedľu a borovicu. Sú to dreviny, ktoré sa tu prirodzene vyskytujú a sú geneticky prispôsobené daným podmienkam,“ vysvetlil Milan Krajči, pestovateľ Odštepného závodu Lesy SR, Liptovský Hrádok. Na vysádzanie dohliadal aj komisár Knihy slovenských rekordov Igor Svitok. „Pre rekord sa ráta počet sadeníc, ktoré sú pripravené na sadenie. Počas celého vysádzania som na mieste a kontrolujem priebeh,“ opísal.

O tom, či sa sadenice ujmú a vyrastú z nich zdravé stromy, rozhoduje počasie. Pre správny rast potrebujú stromy hlavne dostatok vlahy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM