Slávka Kellová Správy

V Okoličnom odkryli stáročia neodhalené tajomstvo: Ležalo priamo pod nohami veriacich

Kostol sv. Petra z Alkantary v Okoličnom je unikátnym staviteľským skvostom. Odkryl už množstvo svojich pokladov. Tentoraz o sebe prezradil tajomstvo z čias stredoveku.

Ilustračný obrázok k článku V Okoličnom odkryli stáročia neodhalené tajomstvo: Ležalo priamo pod nohami veriacich
Zdroj: Dnes24.sk

Kostol v Okoličnom postavili v rokoch 1476 – 1492 v období gotiky. Je najkrajšou a najcennejšou staviteľskou pamiatkou v Liptove. Útroby 15 metrov dlhej svätyne odkryli tajomstvo, ktoré tu leží od čias výstavby. „Pôvodne sme chceli svätyňu obnoviť a najmä asanovať voči pretrvávajúcej vlhkosti podlahy a zvislých konštrukcií. Bol však potrebný archeologický výskum,“ zdôvodnil bádateľské práce správca farnosti Jozef Tomaga.

Výskum začal v tesnej blízkosti hlavného oltára. Po oboch jeho stranách sa našli dva hroby pravdepodobne vysoko postavených františkánov s pozostatkami keramiky, odevných ozdôb a úlomkov stavebných materiálov z obdobia prelomu 16. – 17. storočia. Archeológovia odkryli tiež kryptu pravdepodobne zo začiatku 18. storočia, ktorá slúžila františkánskej reholi na funerálne účely. „O nej sme vedeli. O krypte totiž existujú záznamy v kláštorných kronikách. Jej poloha bola naznačená i v podlahe. Malo by tam byť pochovaných 25 františkánov. Rok jej výstavby potvrdí alebo vyvráti detailné preštudovanie celej krypty zvnútra,“ priblížil J. Tomaga.

Najmenej 110 rokov do nej nikto nevkročil. Prezrádza to záznam z roku 1904, kedy sa v kostole realizovala posledná obnova. „Ani my sme sa ju z hygienických dôvodov neodvážili otvoriť. Cez zamurovaný vstup sme do nej nahliadli maličkou kamerou. Máme záznamy o zatopení krýpt. Aj tie pravdepodobne spôsobili, že truhly sú rozhádzané a poškodené.“

Antropologický výskum sa začne v kostole koncom januára budúceho roka študentmi Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského spoločne s archeológmi. Po ukončení výskumov bude všetkých 25 františkánov pietne pochovaných späť do krypty.

Poklad z obdobia gotiky

Kostol sv. Petra z Alkantary vybudovali jeho stavitelia na zelenej lúke, o čom svedčia výsledky výskumov archeológov. Lokalizovali tiež základy pôvodného stredovekého gotického oltára, ktorý sa tu kedysi nachádzal. „Mysleli sme si, že kamenný základ terajšieho oltára je pozostatkom toho pôvodného,“ prezradil správca farnosti.

Stáročiami a postupnými obnovami kostola sa úroveň podlahy vo svätyni zdvihla až o približne 80 centimetrov. Zakrývala tak časť súčasného oltára. „Budúcimi stavebnými prácami chceme rešpektovať pôvodnú výšku podláh a prezentovať verejnosti i objavené archeologické nálezy,“ uzavrel správca. Práce by mali trvať počas celého budúceho roka.

Kostol sv. Petra z Alkantary: Archeologický výskum
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM