Slávka Kellová Kultúra

V regiónoch Žilinského kraja rozhodnú o knihe roka 2010

O knihe roku 2010 horného Považia, Turca, Oravy, Liptova a Kysúc môžu v jednotlivých regiónoch Žilinského kraja rozhodovať čitatelia, autori, zostavovatelia, redaktori, vydavatelia, kníhkupci a distribútori kníh do 20. apríla.

Riaditeľ odboru kultúry a komunikácie s verejnosťou Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Peter Kubica informoval, že Krajská knižnica v Žiline, Kysucká knižnica v Čadci, Turčianska knižnica v Martine, Liptovská knižnica Gašpara Fejérpataky – Belopotockého v Liptovskom Mikuláši a Oravská knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne zbierajú piatykrát nominácie na knihy v kategóriách beletria a odborná literatúra. „Knihy musia byť vydané v roku 2010 a späté s príslušným regiónom tematicky či osobou autora textovej alebo obrazovej časti. Šance na výhru majú tlačené knihy, tvoriace myšlienkový a výtvarný celok s ISBN. Hľadanie knihy roka má svoj význam. Snažíme sa nielen rozširovať znalosti o regionálnej tvorbe pre čitateľov, ale takto spoznávame aj ich dopyt po konkrétnych tituloch,“ uviedol Kubica.

Doplnil, že knihy sa nominujú prostredníctvom nominačného listu, ktorý je voľne prístupný na stiahnutie z internetových stránok knižníc alebo si ho môžu čitatelia vyzdvihnúť priamo v knižnici. „Nominačný list musia doručiť osobne, faxom, poštou alebo mailom na adresu knižnice spolu s jedným výtlačkom nominovanej publikácie. Nominácie sa prijímajú do 28. februára a počas marca až do ukončenia hlasovania môžu čitatelia spoznávať jednotlivých nominantov v knižniciach a v médiách. Víťazov spoznáme na oficiálnom vyhlásení výsledkov 29. apríla tohto roku,“ dodal Kubica.

Autorom víťazných kníh ponúknu knižnice podľa Kubicu bezplatne spoluprácu a priestor pre prezentáciu publikácií verejnosti. „Ak sa knižnice zúčastnia na knižnom veľtrhu Bibliotéka, ponúknu víťazom priestor aj na tomto medzinárodnom podujatí. Troch hlasujúcich čakajú po vyžrebovaní vecné ceny,“ uzatvoril Kubica.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM