Slávka Kellová Rôzne

V roku 2011 sa bude šetriť

V Liptovskom Mikuláši dnes zasadala finančná a ekonomická komisia, aby vytvorili nový návrh rozpočtu pre rok 2011. Ten sa bude niesť najmä v znamení šetrenia. O prácu príde 13 až 14 zamestnancov mestského úradu.

V tomto roku plánuje mesto prerozdeliť medzi jednotlivé oblasti viac ako 5 miliónov eur. Najväčšiu položku vo výške viac ako 3,3 milióna eur zhltne podporná činnosť, teda mzdy či prevádzka mestských budov. Vyše milióna eur pôjde na kultúru, viac ako 900 000 na šport a takmer 300 000 na propagáciu, prezentáciu mesta či cestovný ruch. Pre porovnanie v minulom roku išlo na podpornú činnosť viac ako 3,8 milióna eur, kultúra mohla čerpať z mestského rozpočtu o 360 000 eur viac, šport o viac ako 760 000 eur a na propagáciu, prezentáciu a cestovný ruch išlo viac ako 500 000 eur.

V mestských organizáciách sa budú úspory na činnosť pohybovať v rozmedzí od 8% do 12% podľa typu organizácie: “Bude na jednotlivých organizáciách ako si pridelené financie rozložia. Samozrejme uvítame ak budú mať možnosť nejakým spôsobom sami navýšiť svoje príjmy. Využijeme to, že sú samostatné organizačné jednotky, ktoré sú viac-menej zodpovedné za prostriedky, s ktorými hospodária,“ hovorí Alexander Slafkovský, primátor mesta Liptovský Mikuláš.

Zmenami by mal prejsť aj samotný mestský úrad. Organizačné zmeny by sa mali týkať redukcie pracovných miest. O prácu tak má prísť 13 až 14 tunajších zamestnancov. Podľa slov primátora nie je možné dosiahnuť úspory len škrtaním na strane výdajov smerom von z mestského úradu, ale musí sa tak urobiť aj smerom k sebe, tak aby materské školy, družiny a voľnočasové aktivity pre deti boli v škrtaní posledné: „Nechcem hovoriť o tom, či tu tí ľudia boli alebo neboli prebytoční, ale musíme sa uskromniť.“ Znižovať by sa mali aj výdavky poslancov a celkové náklady mestského úradu.

Za spomínané škrty môže podľa súčasného vedenia aj položka viac ako 2,6 milióna eur, ktoré reálne chýbajú v bežných príjmoch pre rok 2011. S tými rátal pôvodný návrh rozpočtu, ktorý vypracovalo bývalé vedenie. Časť z tohto balíka bola vraj krytá nereálnymi príjmami v podobe nedobytných pohľadávok, ktoré sa týkajú subjektov v konkurze či dávno zaniknutými. Ján Blcháč ako bývalý primátor tieto tvrdenia odmieta a považuje pôvodný návrh rozpočtu za dobrý a vyrovnaný. Nový návrh rozpočtu by mal byť prijatý začiatkom februára.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM