Tomáš Batiz Správy

V známej liptovskej doline otvorili novú salašnícku sezónu: Spestrením bola tradičná súťaž v plieskaní bičom

Na salaši v Bobroveckej doline neďaleko Liptovského Mikuláša dnes slávnostne otvorili novú salašnícku sezónu a symbolicky odomkli lúky a pasienky.

Ilustračný obrázok k článku V známej liptovskej doline otvorili novú salašnícku sezónu: Spestrením bola tradičná súťaž v plieskaní bičom
Foto: Katarína Oravská

V poradí ôsmy ročník putovania po stopách tradičných slovenských zvykov, jedál a remesiel spojených s ovčiarstvom a salašníctvom niesol názov Bačova cesta 2016. „Salašnícku sezónu sme prakticky otvorili na Juraja, keď sme ovce vydurili na pašu. Program podujatia bol bohatý. Návštevníci videli hudobné vystúpenia, mohli sa pozrieť na kovanie kos, ukážky ručnej kosby a tiež si vypočuli príbehy z minulosti. Už tradične organizujeme Majstrovstvá Bobroveckej doliny v plieskaní pastierskym bičom, kde sa vždy zapojí desať až 15 ľudí, ktorí predvádzajú svoje umenie,“ povedal konateľ Podtatranskej poľnohospodárskej spoločnosti Bobrovec, s. r. o., Milan Gajan.

Salaš sa nachádza približne v nadmorskej výške 650 metrov nad morom, kde sú vytvorené priaznivé podmienky pre chov oviec s mliečnou produkciou. „V tejto lokalite sú veľmi kvalitné vápencové podklady, vápencové pasienky. Od toho sa potom odvíja kvalita syra, bryndze a iných výrobkov. Nie sú tu kyslé trávy a ten syr je potom sladší, jemnejší a má vyššiu kvalitu,“ vysvetlil.

Prevádzka salaša je podľa neho zabezpečovaná tradičnou formou, teda voľným pasením, ručným dojením, tradičným košarovaním, spracovaním surového ovčieho mlieka bez pasterizácie a predaj. Salašnícka sezóna sa začína v apríli a končí v októbri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM