Michal Paška Rôzne

Varujú pred silným vetrom aj povodňami

Meteorológovia varujú pred silným vetrom na severe Slovenska. Vydali preto výstrahu druhého stupňa, ktorá platí do nedele 26. februára 12.00 h.

„Na hrebeňoch Tatier sa očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 25 až 35 metrov za sekundu,“ informuje na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Na severozápade a severovýchode má tiež fúkať silný vietor. Platí tu preto výstraha prvého stupňa. Vietor tam môže na horách dnes a v nedeľu v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 17 až 25 metrov za sekundu.

SHMÚ okrem toho varuje aj pre povodňami vo viacerých regiónoch. Výstraha druhého stupňa pre hrozbu ľadových povodní platí pre okresy Námestovo, Čadca a Dolný Kubín. Ako upozorňujú hydrológovia, Vzhľadom na výskyt ľadochodu je predpoklad vzniku ľadových bariér s následným vzdutím vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity.

Varovanie druhého stupňa platí aj pre okresy Prievidza a Myjava. Problémy tu môže narobiť topenie snehu. Výstraha prvého stupňa pre ľadové povodne je vyhlásená aj pre okresy Tvrdošín, Levice – západ a Nové Zámky – juh.

zdroj: TASR ilustračné foto: Michal Paška

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM