Správy

Veľká kastračná akcia: Dobrovoľní veterinári sa pozrú aj do osady v Hlbokom

Dobrovoľní zverolekári zo Slovenska a Česka cestujú, aby zabraňovali hromadnému množeniu psov a mačiek v rómskych osadách. Počas štyroch dní zrealizujú hromadnú kastračnú akciu aj v Liptovskom Mikuláši.

Ilustračný obrázok k článku Veľká kastračná akcia: Dobrovoľní veterinári sa pozrú aj do osady v Hlbokom
Zdroj: TASR

Skúsení lekári si prinesú vlastné chirurgické pomôcky, prenosnú operačnú sálu či vakcíny, ktorými sa budú snažiť znížiť do budúcnosti populáciu túlavých alebo nechcených zvierat. Od 11. do 14. septembra sa asi desiatka dobrovoľných zverolekárov zo združenia Československý kastračný program zameria na osadu Hlboké. Tu dlhodobo pretrváva problém s nekontrolovaným množením psov a mačiek. „Oslovili sme ich už minulý rok, že potrebujeme pomôcť s kastráciami. My na to kapacitne ani materiálovo nestačíme. Okrem Hlbokého máme totiž aj ďalšie satelitné miesta vo Vrbici, na Priemyselnej ulici a v Palúdzke, ktoré by sme chceli zapojiť,“ uviedla Jana Dvořáčková, predsedníčka občianskeho združenia Očami psa, ktoré prevádzkuje liptovskomikulášsku karanténnu stanicu.

Karantánka lekárom poskytne oparačné priestory. „Tento víkend ich ideme pripraviť, vyčistiť a vydenzifikovať na operačné úkony. Máme už zapnutú germicídnu lampu, ktorá ničí vírusy. Od štvrtka rána to začne. Chcú sa pozrieť aj do osád vo Važci a Pribyline, kde je taktiež zlá situácia,“ približuje J. Dvořáčková.

Hľadajú sa dočasky

Už v predstihu hľadajú pracovníci karanténnej stanice záujemcov o poskytnutie dočasnej starostlivosti vykastrovaným zvieratám, ktoré sa nebudú mať kam vrátiť. „Vždy sa totiž nájdu psy, ktoré sú v zlom zdravotnom stave, poprípade šteniatka a mačiatka. Veľkou pomocou sú i finančné dary, nakoľko kastračný program nie je dotovaný od štátu, je založený výlučne na dobrovoľnosti,“ uviedla taktiež jedna z dobrovoľníčok J. Dvořáčková.

Záujem rodín o kastráciu

Výraznou pomocou je pri kastrovaní zvierat záujem samotných Rómov. „Nielen z časového hľadiska, ale aj z hľadiska komunikácie. Určite to pomôže aj nám, pretože budeme mať niekoľko týždňov až mesiacov istotu, že sa nám nebudú kotiť fenky, čo sa nám stáva pravidelne každé dva – tri mesiace. Chceme veriť, že keď Rómovia uvidia, ako im odbudli starosti so šteniatkami, pozrú sa na vec inými očami a sami si uvedomia, prečo je to potrebné. Samozrejme, nie sme idealisti, ale treba s nimi komunikovať,“ dodala Jana Dvořáčková.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM