Slávka Kellová Rôzne

Veľké upratovanie: V kraji končí 46 riaditeľov

Poslanci zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) odvolali na včerajšom zasadnutí 46 riaditeľov inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti samosprávneho kraja.

ŽSK zaviedol podľa jeho predsedu Juraja Blanára ako prvý pravidlo, že významní štatutári organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti samosprávneho kraja majú obmedzené štvorročné obdobie fungovania. „Po ňom sa musia opätovne uchádzať o svoju pozíciu. Prvýkrát sa to urobilo v roku 2008 a po štyroch rokoch sa tento systém potvrdil. Ukázalo sa, že menovanie na obmedzenú dobu prinieslo novú kvalitu, nové myšlienky, nové postupy do riadenia, kde sme si mysleli, že už sa nič nedá inovovať. Ale napriek tomu sa ukázalo, že sa dá urobiť veľa vecí a vôbec nemusia byť podmienené len finančnými prostriedkami. Je to niečo, čo podľa môjho názoru prináša pridanú hodnotu do riadenia našich inštitúcií,“ skonštatoval Blanár.

Doplnil, že ŽSK vypíše na pozície všetkých odvolaných štatutárov výberové konania.** „Som presvedčený, že väčšina tých, čo majú záujem pokračovať v práci sa bude uchádzať o svoj post a že si aj obhája svoje miesto. S nejakou pridanou hodnotou, s ktorou predstúpia pred poslancov pri schvaľovaní na ich pozíciu. Je to veľmi dobré aj z toho dôvodu, že toto štvorročné obdobie nekopíruje štvorročné obdobie poslancov. Ale naopak ho prelína. Čiže, je tam vylúčený politický vplyv,“** povedal predseda ŽSK.

S plošným odvolaním riaditeľov nesúhlasil poslanec zastupiteľstva ŽSK Alexander Slafkovský (SDKÚ-DS). **„Spôsob plošného odvolávania na základe rozhodnutia zastupiteľstva, kde sa odvolávajú všetci riaditelia, bez ohľadu na to, aké pracovné výkony podávali, ako organizovali prácu jednotlivých inštitúcií, je zastierací manéver na to, aby sa umožnila výmena niektorých nepohodlných ľudí. Bez toho, aby sa povedalo prečo,“ **uviedol Slafkovský.

Podľa Blanára ide predovšetkým o to, aby na čele organizácií stáli významní manažéri, ktorí musia prichádzať neustále s inovatívnymi myšlienkami. „Tak, ako je to dnes zo zákona u riaditeľov stredných škôl, ktorých máme celkom 66 a musia sa každých päť rokov zo zákona opätovne uchádzať o túto pozíciu. Považujem za správne, že sme to takýmto spôsobom zjednotili. Budú ustanovené výberové komisie, zložené zo zástupcov zamestnancov konkrétnej organizácie, zástupcov odborov, poslancov z príslušnej komisie, pod ktorú organizácia spadá. A rovnako bude aj zastúpenie Úradu ŽSK a odborníkov z externého prostredia, čo sa osvedčilo aj v minulom období,“ dodal predseda ŽSK.

zdroj: tasr foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM