Tomáš Batiz Vodný slalom

Veľký deň pre Liptáka Grigara: V Riu sa pokúsi zabojovať o medailu

Vodný slalomár Jakub Grigar si po postupe do semifinále K1 vo svojej olympijskej premiére v Rio de Janeiro želá technickejšiu trať, ktorá mu vyhovuje najviac. Ako tvrdí, práve na nej sa ukáže krása tohto športu.

Ilustračný obrázok k článku Veľký deň pre Liptáka Grigara: V Riu sa pokúsi zabojovať o medailu
Foto: Tomáš Batiz

Trať pre pondelňajšie kvalifikačné jazdy vyžadovala od pretekárov skôr fyzickú silu, čo devätnásťročný Slovák zvládol. Po prvom kole bol šiesty, v druhom sa posunul ešte o dve priečky vyššie. „Už pred ňou som vedel, že som postúpil, takže to bolo už v pohode a mohol som si dovoliť čokoľvek. Bola tam zase len jedna chybička. Dva metre nad 19. bránou som si hovoril, ‚už len nepokaziť túto a mám to v suchu‘, a pokazil som ju. Stratil som koncentráciu a ťukol som. Inak to však bola dobrá a rýchla jazda,“ ohodnotil svoje vystúpenie v 2. kole, v ktorom dosiahol najrýchlejší čistý čas 85,85 s spomedzi všetkých slalomárov.

„Aj keď som spravil chyby, ktoré ma stáli sekundy, tak som mal stále najrýchlejší čas. Mám z toho dobrý pocit do ďalších jázd a som rád, že je to takto.“

Preferuje ťažšiu trať

Napriek tomu organizátorom vytkol, že kanál v Deodore mohli pripraviť aj lepšie. „Páčil sa mi, ale musím povedať, že stavitelia nevyužili úplný potenciál tej trate a je trošku zvláštne postavená. Nevyužili valce a protiprúdy, mohlo to byť viacej na techniku. Možno si lepšiu trať šetria na semifinále a finále,“ zamyslel sa.

Ak mu organizátori splnia želanie do semifinále, mohla by to vyť veľká výhoda, keďže Grigarovi vyhovujú práve takéto podmienky. „Radšej mám ťažšie trate, kde nejde až tak o fyzickú silu, ale o to, využiť naplno vodu a techniku. Myslím si, že na slalome je najkrajšie práve to a nie len tá drina,“ povedal.

Skvelá atmosféra

Grigar ocenil aj búrlivú atmosféru na štadióne, ktorý má kapacitu 8000 divákov. Tých bolo počuť najmä počas jázd domáceho favorita Pedra da Silvu. „Atmosféra je super, keď išiel Brazílčan da Silva bolo to úžasné a nepočul som vlastné slovo,“ dodal. Povzbudiť talentovaného mikulášskeho rodáka môžete v stredu 10. augusta aj na areáli vodneho slalomu, kde sa bude vysielať priamy prenos priamo z dejiska olympiády.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM