Ľubomír Hudačko Správy

Víchrica zlomila strom pri hniezde orla Arnolda: Online prenos sa prerušil!

Takmer pred týždňom Správa Tatranského národného parku spoločne s firmou Profi-net namontovala na rodné hniezdo orla Arnolda na Liptove kameru, ktorou, ak zosadne na pôvodnom hniezde, bude môcť verejnosť sledovať jeho osud aj po návrate z Afriky do TANAP

Ilustračný obrázok k článku Víchrica zlomila strom pri hniezde orla Arnolda: Online prenos sa prerušil!
Zdroj: TASR

„Skúšobná prevádzka celého komunikačného systému sa začala v piatok, mohli sa o tom presvedčiť aj naši diváci,“ uviedol riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko.

V sobotu došlo k prerušeniu

Cez víkend sa však počasie zmenilo, citeľne sa ochladilo a v sobotu o 18.22 h došlo k prerušeniu dátového toku, prerušilo sa on-line vysielanie z hniezda. „Ihneď nás na to upozorňovali desiatky nadšených divákov, ktorí už teraz netrpezlivo očakávajú prílet Arnolda a pozorne sledujú vývoj situácie. Víchrica, ktorá sa prehnala Tatrami, urobila na namáhavo vybudovanom systéme svoje. Strom, ktorý nám slúžil ako akýsi telekomunikačný stĺp, víchrica zlomila, čo malo za následok prerušenie internetovej konektivity k našej kamere,“ objasnil Majko.

Podľa neho sa stupňuje napätie aj očakávanie, či orol Arnold priletí a zahniezdi v pôvodnej lokalite. „Prílet samčeka orla krikľavého sa blíži. Okamžité preskupenie komunikačnej aparatúry musíme vykonať čo najskôr, aby orol nebol montážou rušený,“ zdôraznil Majko s tým, že aj na tomto prípade možno pozorovať, že montáž takejto technológie pod Tatrami nie je len o jednoduchom namontovaní komponentov, ale je tu niekoľkodňové úsilie na údržbu a montáž systému tak, aby diváci mali pôžitok.

Vietor našťastie nevyvrátil strom s hniezdom

„To, že nám v minulosti kameru odcudzil doposiaľ neznámy páchateľ, nás neodradilo, neodradí nás ani podtatranská víchrica,“ ubezpečil Majko. Nadšenci zo Správy TANAP a Profi-netu už čoskoro nájdu nový prírodný stožiar a znovu osadia celú vysielaciu technológiu, ktorú v pondelok (17.3.) dočasne odinštalovali, aby nedošlo k jej odcudzeniu.

„Musíme to celé usporiadať, zlomený strom odstrániť a po sprístupnení terénu začneme tvrdo pracovať na výstavbe. Napokon môžeme byť radi, že víchrica nevyvrátila strom s Arnoldovým hniezdom a preto sa z celého prípadu tešíme. Držíme Arnoldovi pazúriky, aby čím skôr priletel a rovnako dúfame a veríme, že ho neodradí, keď bude v jeho okolí po víchrici o niekoľko stromov menej a usídli sa na svojom pôvodnom mieste,“ uzavrel Majko.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM