Slávka Kellová Rôzne

VIDEO: Práce na novej lanovke v Jasnej pokračujú

Práce na novej 24-miestnej lanovke, ktorá už túto zimu prepojí severnú a južnú časť Chopka v stredisku Jasná pri Liptovskom Mikuláši sú v plnom prúde. V stredisku už osadili nosné stĺpy lanovky a pokračujú búracie práce na starej lanovkovej stanici.

Výstavba lanovkového Funitelu začala ešte v minulom roku. Moderné technológie zabezpečia jazdu lanovky pri rýchlosti vetra až do 120 km/hod. Najveternejšie miesto Slovenska takto bude garantovať prepravu počas celej sezóny. Cesta na vrchol povedie zo stanice Priehyba (výstupná stanica 6sedačkovej lanovky). Návštevníci Nízkych Tatier sa na vrchol Chopka dostanú len za 6,5 minúty.

Prepravná kapacita novej lanovky bude 2480 osôb za hodinu, každá z 22 kabín prekoná vzdialenosť viac ako 2000 metrov a zdolá prevýšenie 655 metrov. Prepravná kapacita strediska sa tak zvýši na 30 000 osôb za hodinu, teda najviac na Slovensku. V porovnaní so sedačkovými lanovkami sa dopravná rýchlosť zvýši na 7 m/s.

**„Sen mnohých lyžiarov o pohodlnom prepojení severnej strany Chopka s južnou sme začali plniť vybudovaním prvého úseku Záhradky – Priehyba. Vďaka Funitelu eliminujeme závislosť od poveternostných podmienok. Odstávky hornej časti strediska kvôli vetru budú minulosťou a sprístupníme zjazdovky na Juhu bez obmedzení," **povedal Bohuš Hlavatý, predseda predstavenstva TMR.

Od nasledujúcej zimnej sezóny stredisko spustí zasnežovanie aj horného úseku strediska, ktorý bol dosiaľ jediný odkázaný na prírodný sneh. Viac o výstavbe v priloženej foto a videodokumentácii.

[youtube=470,250]h­ttp://youtu.be/f-UOX5iZsVk[/youtube]

foto: OPTIK FOTO video: youtobe, osádzanie nosných stĺpov

Ďalšie články: http://www.mikulas24.sk/clanky?… http://www.mikulas24.sk/clanky?… http://www.mikulas24.sk/clanky?…- http://www.mikulas24.sk/clanky?…

chopok
23
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM