Tomáš Batiz Správy Video

VIDEO priamo z otvorenia: Palúdzka ožila kultúrou

Zrekonštruovaná hlavná sála, nová javisková technika, rozvody, elektroinštalácia, opony voňajúce výrobou – vynovený Kultúrny domy v Palúdzke zanechal počas dnešného otvorenia na návštevníkov výborný dojem.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO priamo z otvorenia: Palúdzka ožila kultúrou
Foto: Tomáš Batiz

Podľa poslanca mestskej časti Palúdzka Mareka Nemca bola obnova kulturáka potrebná ako soľ. „Palúdzka si už v roku 1947 začala postupne budovať kultúrny dom, no pred viacerými rokmi oň prišla a usídlili sa v ňom na dlhé obdobie rôzne firmy a prevádzky. Bolo preto mojou dlhodobou snahou vniesť späť do tohto kultúrneho stánku kultúru a som vďačný, že sa nám to s podporou vedenia radnice aj podarilo,“ uviedol Marek Nemec, ktorý si tiež navliekol monterky a maľoval, upratoval či prenášal spolu s ostatnými dobrovoľníkmi, ktorí na modernizácii pracovali.

Kultúrny dom v Palúdzke sme predovšetkým prispôsobovali tak, aby vyhovoval požiadavkám ochotníckeho, respektíve. amatérskeho divadla. Chceme z toho spraviť takú regionálnu sálu," poznamenal Marek Nemec.

Široký rozmer využitia

Palučanský kulturák bude pre verejnosť dostupný aj pre ďalšie spoločenské či kultúrne akcie. Chceme tu organizovať aj menšie koncerty či kultúrno – spoločenské podujatia ako Palučanský ples, Fašiangovú veselicu. Plánujeme zriadiť aj premietanie filmov pre pamätníkov či deti. Tiež tu bude priestor pre základné a materské školy z našej mestskej časti,“ priblížil Nemec. Už 16. júna práve v zrekonštruovanom objekte oslávia svoje 50. výročie založenia deti z Materskej školy Palučanská.

Bohatý program otvorenia

Na oficiálnom otvorení sa zúčastnil aj primátor Ján Blcháč. V programe vystúpili detičky z Materskej školy Vranovská, školáci zo ZŠ a MŠ Demänovská cesta, sálu rozozvučal Folklórny súbor Váh a kultúrou prispel aj Klub seniorov Palúdzka. Čiastočná rekonštrukcia bola financovaná z prevádzkových zdrojov, ktoré má oddelenie správy bytov a nebytových priestorov v rámci rozpočtu pridelené na prevádzku a údržbu nebytových priestorov. Celkové náklady predstavovali takmer 37-tisíc eur.

„Princíp je ten, že sme vypočuli volanie z Palúdzky, že im chýba niečo také ako Kultúrny dom, ktorý síce bol, ale kvôli svojmu stavu nebol moc využitý. Po namáhavej rekonštrukcii našich pracovníkov a dobrovoľníkov sme svedkami toho, že Dom kultúry je pripravený robiť to, čo si obyvatelia mestskej časti Palúdzka želajú,“ povedal po akcii Ján Blcháč, primátor mesta Liptovský Mikuláš.

Rekonštrukcie sú aj v ďalších mestských častiach

Mikulášska radnica pracuje na rekonštrukciách kultúrnych zariadení aj v ďalších mestských častiach. Naposledy sa práce ukončili v Bodiciach. „Ukončili sme práce na výmene okien a oprave fasády na Kultúrnom dome v Bodiciach. Znížili sme energetickú náročnosť objektu a vyhoveli požiadavke Bodičanov, ktorá vzišla z hovorov s vedením mikulášskej radnice,“ uviedol Ľubomír Kandera z mestského úradu.

V ďalších rekonštrukciách sa mesto chystá pokračovať. „Máme realizácie v Iľanove a v Demänovej. Robíme to, na čo máme, a čo je potrebné. Myslím si, že tejto agende sa mesto venuje dostatočne,“ doplnil na záver primátor Ján Blcháč.

Video: Otvorenie Domu kultúry v Palúdzke
1
Galéria
Fotogaléria: Otvorenie Domu kultúry v Palúdzke
7
Galéria
Foto: Tomáš Batiz
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM