Aktualizované Rôzne

Vo Važci sa roztrhli 3 potoky: Voda zaplavila rodinné domy aj železničnú stanicu

Najvýchodnejšiu liptovskú obec Važec zasiahla dnes popoludní nečakaná prívalová povodeň. Vyliata voda z troch tamojších potokov zaplavila železničnú stanicu, suterény viacerých rodinných domov a záhrady.

Ilustračný obrázok k článku Vo Važci sa roztrhli 3 potoky: Voda zaplavila rodinné domy aj železničnú stanicu
Zdroj: TASR

„Krátko predtým nič nenasvedčovalo, že by nás mohlo zasiahnuť niečo takéto. Lokálne dažďové zrážky vo Vysokých Tatrách sa doslova zliali do potokov, ktoré pretekajú našou obcou. Ich korytá nestačili, voda sa vyliala z brehov a dostala sa do domov a záhrad,“ informoval zástupca starostu Miroslav Ilavský. Podvečer mala voda v Bielom Váhu dosahovať výšku viac ako 2 metre. Pod vodou ostala asi tridsiatka rodinných domov. Starosta obce bol nútený vyhlásiť tretí najvyšší stupeň povodňovej aktivity.

O rozsahu škôd je podľa neho predčasné hovoriť, lebo pokračujú záchranné práce. „Pomáhajú nám profesionálni hasiči zo staníc v Liptovskom Hrádku a Liptovskom Mikuláši a naši dobrovoľníci. Voda trochu opadla, ale zostávame v plnej pohotovosti a snažíme sa čistiť zanesené korytá potokov,“ dodal zástupca starostu Važca.

Nebezpečný únik plynu

Vrásky na čele robila hasičom voda valiaca sa ponad mostíky, kde viedli plynové prípojky. Bolo nutné ich pravidelne kontrolovať. „Neustále dochádzalo k poruchám na plynovom potrubí a úniku plynu. Na mieste sa nachádzali pracovníci SPP. Spoločne s nimi sme kontrolovali prípojky a zisťovali únik plynu. Niektoré sme pre poškodenie a únik uzavreli,“ uviedla Eva Krajčiová, riaditeľka OR HaZZ v Liptovskom Mikuláši.

Na prechodových mostíkoch museli hasiči časť zábradlia odstrániť rozbrusovacou pílou, aby tak zabránili zachytávaniu sa kmeňov stromov a tým poškodeniu prípojok. „Vytvorili sa provizórne zábrany na bránach rodinných domov, ktoré zabraňovali pretekaniu vody. Pracovníci Stredoslovenskej energetiky neskôr odpojili elektrickú energiu,“ spresnila E. Krajčiová.

S ustávajúcim dažďom voda postupne klesala a tak mohli hasiči začať s postupným odčerpávaním vody v rodinných domoch. „Na uliciach Hlavná a Dr. Lúčanského bola postupne odčerpaná voda z ôsmich rodinných domov. Na vyčistenie priepustov nasadil starosta obce báger. Zatopené pivničné priestory rodinných domov boli ohlásené aj z ďalších ulíc,“ dodala riaditeľka mikulášskych hasičov.

Správu sme aktualizovali o 23:30 hod.

Súvisiaci článok:

Intenzívne dažde zvýšili hydrologickú výstrahu: Až do zajtrajšieho rána platí 3. stupeň

Mikuláš24/tasr

26. máj 2015: Povodne vo Važci zatopili domy aj železničnú stanicu
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM