Slávka Kellová Rôzne

Vo vysokohorskom teréne trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokohorskom teréne všetkých slovenských pohorí trvá aj dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Milan Lizuch, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby

Možnosť uvoľnenia lavín hrozí najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení strmých svahov s trávnatým či hladkým podkladom. Malé spontánne lavíny a úplazy sa môžu vyskytnú v rôznych terénnych nerovnostiach, žľaboch a na strmých svahoch s nafúkaným väčším množstvom nového snehu.

Dnes ráno bolo na horách jasno až polooblačno. Teplota vzduchu sa pohybovala od –17 do –7 stupňov Celzia. Fúkal mierny až pomerne čerstvý vietor severných a západných smerov s rýchlosťou do 30 km/h. Za posledných 24 hodín pripadlo od poprašku do niekoľkých cm nového snehu len v najvyšších polohách Tatier.

SLP HZS upozorňuje, že snehová pokrývka je naďalej rozložená veľmi nerovnomerne. Na záveterných svahoch a v žľaboch sa môžu pôsobením vetra nachádzať málo stabilné snehové dosky, vankúše a preveje väčších rozmerov. Mnohé vypuklé tvary terénu sú sfúkané až na skalnatý či trávnatý podklad.

zdroj: TASR foto: jasna.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM