Slávka Kellová Iné športy

Všetko podriaďujú olympijskému Londýnu

Slovenskí vodní slalomári sa začínajú presúvať do austrálskeho Penrithu. Pre najúspešnejší slovenský šport, vodný slalom, sa totiž blíži začiatok sezóny. Jej štart každoročne avizuje tradičný odchod väčšiny našich špičkových pretekárov na viactýždňov

Tam sa po tvrdej kondičnej príprave čoraz viac v tréningu venujú jazde na divokej vode, aby po návrate domov už mohli naplno nabehnúť do vodnoslalomárskeho kolotoča pretekov v sezóne.

AKO POSLEDNÝ MARTIKÁN

Odchod slovenských slalomárov do Austrálie ako prví odštartovali Tomáš Kučera, Ján Bátik a Patrik Gajarský, ktorí odleteli do Sydney už 30. januára. Postupne sa k nim pridávajú ďalší a nakoniec by sa malo pripravovať v Penrithe až dvadsať našich vodných slalomárov.

„Ako posledný odletí do Austrálie Michal Martikán, ktorý má letenku na 20. februára. Zo špičky, ktorá má reálnu šancu bojovať o miesto v reprezentácii, sa nebudú pripravovať v Penrithe iba kajakárky Gabriela Stacherová a Dana Beňušová. Prvá trénuje doma a druhá je teraz v USA. Na jeseň sa vydala za amerického kajakárka Manna Scotta, tam sa spoločne pripravujú na sezónu a na Slovensko príde Dana až pred nominačnými pretekmi,“ začal vedúci slovenského reprezentačného družstva Róbert Orokocký. „V Penrithe budú naši pretekári približne po šesť týždňov, ako poslední sa vrátia Jana Dukátová a Martikán, ktorí majú naplánovaný prílet 2. apríla.“

PIATI SÚ UŽ V NOMINÁCII

Tento rok bude pre slovenský vodný slalom veľmi dôležitý. Majstrovstvá sveta sa uskutočnia neďaleko Bratislavy v Čunove a navyše okrem medailí sa na nich budú rozdávať aj prvé olympijské miestenky do Londýna 2012.

„Aj keď budú olympijské hry až na budúci rok, pre nás sa olympijská príprava začína už teraz,“ hovorí Orokocký.

Tak ako každý rok, aj teraz si musia pretekári najprv vybojovať miesto v reprezentačnom tíme na nominačných pretekoch. Piati však majú výnimku a už teraz majú isté miesto v nominácii. „Michal Martikán, Pavol a Peter Hochschornerovci, Elena Kaliská i Jana Dukátová sa môžu pokojne pripravovať na vrcholné podujatia roka – majstrovstvá Európy v La Seu d'Urgell i sveta v Čunove. O zvyšné miestenky v reprezentácii budú pretekári bojovať na piatich nominačných pretekoch,“ vysvetľuje Róbert Orokocký.

Tie sa uskutočnia tradične v máji – prvých dvojo v Čunove a zvyšné v Liptovskom Mikuláši. „Poradie v nominácii bude až po šieste miesto. Ak nebude známe po štyroch pretekoch, tak v prípade rovnosti nominačných bodov príde na rad rozstrel v piatych pretekoch, ktoré sa tiež uskutočnia na Liptove v rámci finále Medzinárodných tatranských slalomov,“ dodal.

O OLYMPIÁDU UŽ TOHTO ROKU

Spomínaní piati pretekári majú nielen isté miesto v reprezentácii, ale zároveň sú už aj v olympijskom A-družstve, z ktorého vzídu účastníci OH 2012 v Londýne.

„Už od októbra minulého roka pracujeme na kritériách, podľa ktorých sa utvorí naša nominácia do Londýna. V najbližších dňoch ich definitívne schválime, ale našou prioritou je, aby sme v Londýne obhájili pozície, ktoré sme si vybojovali na olympiáde v Pekingu. Odvtedy jednoznačne dominujeme na vrcholných podujatiach a v tomto trende chceme pokračovať nielen v tomto roku, ale aj na budúcoročnej londýnskej olympiáde,“ vysvetľuje Orokocký.

V júli sa uskutočnia na novej olympijskej trati predolympijské preteky, na ktorých Slováci už budú bojovať o menovité miesto do Londýna. Druhú možnosť budú mať na svetovom šampionáte v Čunove a po nich už teoreticky môže byť známy slalomár, ktorý bude štartovať v Londýne. „Áno, je to možné. Isté však je, že naši kajakári budú o menovitú miestenku bojovať ešte aj na budúci rok a ak sa nerozhodne v ostatných kategóriách, tak aj v nich. Jedny nominačné preteky by mali byť na ME 2012 v Augsburgu a dejiská zvyšných dvoch ešte nie sú známe, ale je vôľa, aby sa tiež uskutočnili niekde v zahraničí. Posledný termín, keď musíme nahlásiť na SOV našu menovitú nomináciu do Londýna, je 18. jún 2012,“ hovorí Róbert Orokocký.

PRVÝ VÝJAZD 10. APRÍLA

Predolympijské preteky v Londýne budú síce 28. – 31. júla, ale Slováci si nový olympijský kanál vyskúšajú už v apríli. „Sedem-osem lodí pôjde na prvý výjazd do Londýna desiateho apríla a pretekári tam strávia týždeň. Do konca tohto roka máme v pláne štyri výjazdy do dejiska olympiády a v rámci nich by tam mali naši pretekári stráviť až 35 dní. Je to dosť a práve vzhľadom na to, že olympijský kanál je tak skoro postavený, toto môže byť aj naša nevýhoda. Naši slalomári sú totiž známi tým, že sa vedia veľmi rýchlo naučiť jazdiť v novom prostredí, kým ostatným zo zahraničia to trvá dlhšie. A týmto sa tento rozdiel v náš prospech zotrie,“ vysvetľuje Orokocký.

MIESTENKY SÚ POVINNOSŤ

Aj keď slovenskí vodní slalomári už myslia na OH 2012, ich prvoradý cieľ sú najprv majstrovstvá sveta v Čunove a zisk maximálneho počtu štyroch olympijských miesteniek – po jednej v každej kategórii. „V K1 mužov i žien ich v Čunove dostane zhodne po pätnásť krajín v redukovanom poradí, v C1 desať a v C2 osem. Verím, že už po čunovskom šampionáte budeme mať vo vrecku všetky štyri miestenky,“ dodal Róbert Orokocký.

ODLETY SLOVÁKOV DO AUSTRÁLIE

30. JANUÁRA: TOMÁŠ KUČERA, JÁN BÁTIK, PATRIK GAJARSKÝ

  1. FEBRUÁRA: MATEJ BEŇUŠ
  2. FEBRUÁRA: LADISLAV a PETER ŠKANTÁROVCI, KAROL ROZMUŠ
  3. FEBRUÁRA: ALEXANDER SLAFKOVSKÝ, MARTIN HALČIN, PETER CIBÁK, MIROSLAV

URBAN 9. FEBRUÁRA: ELENA KALISKÁ 13. FEBRUÁRA: JÁN ŠAJBIDOR, TOMÁŠ MRÁZ, KAMIL KANIŠČÁK, MATÚŠ HUJSA, JANA

DUKÁTOVÁ, PAVOL a PETER HOCHSCHORNEROVCI 20. FEBRUÁRA: MICHAL MARTIKÁN

DÔLEŽITÉ DÁTUMY SEZÓNY

NOMINAČNÉ PRETEKY DO REPREZENTÁCIE

  1. PRETEKY ČUNOVO 7. MÁJA
  2. PRETEKY ČUNOVO 8. MÁJA
  3. PRETEKY L. MIKULÁŠ 13. MÁJA
  4. PRETEKY L. MIKULÁŠ 14. MÁJA
  5. PRETEKY L. MIKULÁŠ 15. MÁJA

MAJSTROVSTVÁ SVETA

ČUNOVO 7. – 11. SEPTEMBRA

MAJSTROVSTVÁ EURÓPY

LA SEU D'URGELL 9. – 12. JÚNA

PREDOLYMPIJSKÉ PRETEKY

LONDÝN 28. – 31. JÚLA

SVETOVÉ POHÁRE

  1. KOLO TACEN 24. – 26. JÚNA
  2. KOLO L'ARGENTIÉRE 1. – 3. JÚLA
  3. KOLO MARKLEEBERG 8. – 10. JÚLA

FINÁLE PRAHA-TROJA 12. – 14. AUGUSTA

JÁN JEŽÍK

zdroj: ktklm.sk foto: slovakia travel

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM