Slávka Kellová Kultúra

Východná opäť ožila tancom

Amfitéater v hornoliptovskej obci Východná po tretíkrát ožil tanečným táborom ľudového tanca. Tancovanie pod Kriváňom ponúka širokej verejnosti bez rozdielu tanečných skúseností, veku, či členstva vo folklórnom kolektíve, možnosť naučiť sa ľudové tan

Pod vedením odborných lektorov, za doprovodu výborných muzikantov a v atraktívnom prostredí areálu najväčšieho folklórneho festivalu na Slovensku sa opäť stretli milovníci ľudových tancov. Liptovské kultúrne stradisko v Liptovskom Mikuláši ( LKS) a obec Východná ako organizátori tábora, chcú takto šíriť slovenské ľudové tance medzi záujemcov o ľudovú kultúru.

Účastníkmi tábora sú každoročne folklórni nadšenci, ktorí folklór nie len milujú, ale chcú mu aj rozumieť a poznať ho správne, a tak ho šíriť ďalej. Slovensko má nespočetné množstvo rôznych tancov. Každá obec na Slovensku sa vyznačuje vlastnými špecifikami. „Pre tohtoročný tanečný tábor vybrali organizátori a lektori tance z Abova – čardáš z obcí Myslava a Nižný Klatov, tance z Podpoľania – vrchársky z Podpoľania a čardáš z Detvy, Čikočardáš z Parchovian, domáci región Liptov reprezentovali tance O sebe a Šikovná z Liptovských Sliačov,“ približuje náplň jednotlivých vyučovacách hodín Michaela Košová z LKS.

Veľmi bohatú tanečnú časť tábora ešte doplnili lektori na žiadosť účastníkov tábora, ktorí napriek únave a bolavým nohám nemali dosť ani v posledný deň tábora, ešte o tance z Telgártu- koleso, šorový a čardáš. **„Lektorský kolektív bol tento rok obohatení o Janka Matušku z Detvy a už tradične ho tvorili Stanislav Marišler, Vlado Michalko, Simona Dikaszová a Marianna Svoreňová. Tanečníkom hrala pod nohy niekoľko hodín denne, výborná kapela pod primášskym vedením Michala Pagáča, v zložení Michal Jenšto, Juraj Líška a Michal Zelinka. A pokiaľ lektorom , tanečníkom a hlavne hudbe ešte sily stačili, naučené motívy, motivické väzby a základné zákonitosti tanca si overili pri voľnej tanečnej zábave, ktorá sa každý večer stretla so skorým ránom,“ **dopľňa s úsmevom Michaela Košová.

Keďže sa medzi účastníkmi tábora nachádzal aj profesionálny mím Erik Demko, pôsobiaci dlhé roky v Prahe, folkloristi sa popasovali s krátkymi cvičeniami aj z tejto sféry pohybového umenia, ktoré všetkých poriadne potrápilo, zabavilo a hlavne utvrdilo v tom, že tak ako tancovanie ani umenie pantomímy nie je také jednoduché ako vyzerá. Počas večerov voľné chvíle účastníkom vypĺňalo sledovanie archívnych filmových záznamov a súčastných filmových podôb tradičnej tanečnej kultúry. Odreagovaním od tancovania bolo pre všetkých táborujúcich zapojenie rúk do remeslených dielní. Projekt vznikol za finančnej podpory Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

foto: lks

tancovanie pod krivanom
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM