Slávka Kellová Kultúra

Vyšiel Historický atlas Evanjelickej cirkvi na Slovensku

Na knižný trh v SR prichádza v týchto dňoch nová publikácia - Historický atlas Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku. Knihu vydalo vydavateľstvo Tranoscius v Liptovskom Mikuláši s podporou ECAV na Slovensku.

Pod vedením doc. Dagmar Kusendovej z Katedry humánnej geografie a demogeografie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského (UK) atlas pripravil kolektív 13 odborníkov z fakúlt UK – Prírodovedeckej a Evanjelickej bohosloveckej fakulty, z ústavov Slovenskej akadémie vied (Ústav etnológie, Ústav politických vied a Historický ústav) a Slovenskej národnej knižnice v Martine. Na príprave publikácie sa podieľali aj Ústredný archív Generálneho biskupského úradu ECAV na Slovensku (Bratislava), Archív Východného dištriktu ECAV v Prešove, Evanjelické kolegiálne gymnázium v Prešove a ďalšie inštitúcie. Na tvorbe atlasu sa podieľali tri generácie vedeckých pracovníkov.

Historický atlas obsahuje 112 máp, znázorňujúcich v prehľadnej forme všetky významné udalosti, inštitúcie a ukazovatele o ECAV. Mapy sú rozčlenené do šiestich kapitol podľa základných etáp dejín evanjelickej cirkvi: od vystúpenia Martina Luthera po Žilinskú synodu (1517–1610), od Žilinskej synody po Satmársky mier (1610–1711), od Satmárskeho mieru po vydanie Tolerančného patentu (1711–1781), od Tolerančného patentu po rozpad Rakúsko-Uhorska (1781–1918), od vzniku Česko-Slovenska po začiatok 21. storočia (1918–2010) a posledná kapitola prezentuje demografický obraz evanjelikov na Slovensku na začiatku 21. storočia. Každej kapitole predchádza zasvätený text z pera odborníka.

Podľa autorov atlas môže byť využitý ako učebná pomôcka pre študentov evanjelických škôl všetkých stupňov. Zároveň je určený širokej odbornej i laickej evanjelickej aj neevanjelickej verejnosti. Môže tiež slúžiť aj ako reprezentačná publikácia ECAV.

Atlasová tvorba cirkevnej problematiky má na Slovensku už niekoľkoročnú tradíciu, čo je v európskom priestore ojedinelé. V roku 2001 vyšiel ekumenický Atlas cirkví, náboženských spoločností a religiozity Slovenska a v roku 2005 bol vydaný Atlas Katolíckej cirkvi na Slovensku. Historický atlas ECAV nadväzuje na túto aktivitu a svojím zameraním a hĺbkou spracovanej problematiky je na Slovensku prvým a aj celkovo vo svete zrejme jedným z prvých historických atlasov, zameraných len na jednu cirkev, uvádzajú jeho autori.

Novú publikáciu priblížil generálny biskup ECAV na Slovensku počas televíznych služieb Božích 31. októbra v deň Pamiatky reformácie. Dnes popoludní sa uskutoční prezentácia atlasu Evanjelickej cirkvi a.v. v rámci knižného veľtrhu Bibliotéka v Bratislave.

zdroj: TASR foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM