Slávka Kellová Kultúra

Výstava bude venovaná Aurelovi Stodolovi

Slovenskému vedcovi svetového významu Aurelovi Stodolovi, zakladateľovi teórie parných a plynových turbín, bude venovaná výstava, ktorú pripravilo Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti.

Výstava pod názvom Aurel Stodola – odkaz pre budúce generácie bude pre verejnosť otvorená od 24. mája do 31. augusta 2011 v Centre vedecko-technických informácií SR v Bratislave. Určená je pre žiakov základných a stredných škôl, vysokoškolákov, ale aj odborníkov a širokú verejnosť.

Cieľom podujatia je priblížiť život a prácu rodáka z Liptovského Mikuláša, fyzika, konštruktéra a vynálezcu, ktorý svojím vedeckým bádaním výrazne ovplyvnil vývoj v oblasti prírodných a technických vied a položil základy strojárstva i energetiky. Okrem iných zaujímavých technických exponátov bude súčasťou výstavy aj trojrozmerný model PVE Ipeľ prečerpávajúcej vodnej elektrárne v mierke 1:2500 o rozmeroch 140 na 100 cm. Počas výstavy sa bude premietať aj filmový dokument o Aurelovi Stodolovi.

Pred slávnostným otvorením výstavy sa 23. mája 2011 o 17.00 h uskutoční prednáška nášho krajana Miroslava Šuvadu zo Švajčiarska o Stodolovom osobnostnom, vedeckom a morálnom odkaze pre budúce generácie. Zameraná bude najmä na jeho pôsobenie vo Švajčiarsku, kde Aurel Stodola pôsobil väčšinu svojho života až do smrti, ako aj na význam jeho diela pre oblasť energetiky. Miesto a termín prednášky: konferenčná sála Centra vedecko-technických informácií SR, Lamačská cesta 8/A, Bratislava, 2. poschodie, 23. mája 2011 o 17.00 h.

zdroj, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM