Slávka Kellová Kultúra

Výstava miniatúrnych modelov tradičných konských záprahov

Výstavnú sieň Liptovského múzea v historickej budove Čierneho orla v Liptovskom Mikuláši zaplnili desiatky unikátnych hodnoverných modelov tradičných konských záprahov, ktoré vytvoril so všetkým, čo k ním patrí onedlho 80-ročný Ján Tatarka z Banskej

„Táto výstava prezentuje moje celoživotné dielo. Odmalička som mal blízky vzťah k modelárstvu. Najprv som staval lietadlá, potom lode a nakoniec ma chytilo toto. Po inšpiráciu som nemusel chodiť ďaleko. Otec bol kočišom, brával ma so sebou do práce. Často som leštil postroje a čo sa v človeku zakorení v detstve, to mu zostane trvalou vášňou,“ skonštatoval dôchodca s podmanivým úsmevom.

Za uplynulé štvrťstoročie vytvoril viac ako päťdesiat do najmenších detailov prepracovaných modelov v mierke 1:15. „Prešiel som množstvo gazdovských dvorov, kde som dokumentoval staré vozy, koče, sane či pluhy. Snažil som sa ich preniesť do zmenšenej podoby čo najvernejšie. Najväčším ocenením je pre mňa uznanie od ľudí, ktorí pozerajú na moje výtvory odbornými očami hľadajúcimi akékoľvek nepresnosti,“ pokračoval Tatarka.

„Dostal som už viacero ponúk na odkúpenie niektorých mojich modelov, no majú pre mňa nevyčísliteľnú hodnotu. Pri ich výrobe som strávil neuveriteľne veľa času, aby som nevynechal žiadny detail. Potrápil som sa aj s kovaním kolies vozov či krojmi furmanov,“ dodal s tým, že jeho autorská výstava unikátnych modelov konských záprahov spestrí od polovice mája počas hlavnej letnej sezóny expozíciu skanzenu v Pribyline.

ilustračné foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM