Slávka Kellová Rôzne

Využitie ionizujúceho žiarenia má obrovské spektrum možností

Jadrová energia a ionizujúce žiarenie majú obrovské spektrum možností mierového využitia. Počas francúzsko-slovenského seminára jadrového inžinierstva v Demänovskej doline, na ktorom sa v pondelok 6. februára zúčastnila nastupujúca generácia slovensk

Pre TASR to uviedol prezident Európskej a predseda Slovenskej nukleárnej spoločnosti Vladimír Slugeň. „Bohužiaľ, štiepenie jadra bolo na začiatku zneužité v jadrových zbraniach a jadrovej energetike dalo do vienka veľkú nebezpečnosť explózií a ničivej sily. Niektoré závažné udalosti spojené s uvoľnením rádioaktivity evokujú jej potenciálnu škodlivosť. Na druhej strane si treba uvedomiť obrovské možnosti prospešného využitia jadrovej energie a ionizujúceho žiarenia,“ prízvukoval.

Ako príklady uviedol medicínu a špeciálne liečbu nádorových ochorení. „Žiarenie dokáže vynikajúco sterilizovať lekárske nástroje. Odskúšané je, že vie napríklad limitovať kazenie potravín. Treba si uvedomiť, že na zemi existuje milióny rokov, človek si naň zvykol a v určitej miere ho potrebuje. Pre lepšie pochopenie, je to len iná forma toho, čo poznáme ako slnečné žiarenie. Jednoducho, je to iná vlnová dĺžka niečoho, čo neustále existuje v prírode okolo nás,“ vysvetlil Slugeň.

„Poznanie si žiada vedomostný základ a odvahu pozerať sa zvedavými očami. Naše vedecké pracoviská majú značný odborný ľudský potenciál a snažia sa zúčastňovať na významných medzinárodných projektoch v oblasti skúmania ionizujúceho žiarenia a jadrovej energie. Škoda, že štát dlhodobo poddimenzuje všeobecne vedu a výskum. V tomto ohľade sme na zahanbujúcom predposlednom mieste v Európe,“ dodal.

zdroj: TASR ilustračné foto: internet

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM