Kultúra

Vzácny archeologický nález medzi Ploštínom a Iľanovom: Vedci skúmajú praveké osídlenia

Na vrchu Rohačka medzi obcami Ploštín a Iľanovo sa vedci z Liptovského Múzea pustili do archeologického výskumu. Už koncom 19. storočia tu objavili vzácne pozostatky pravekého osídlenia.

Ilustračný obrázok k článku Vzácny archeologický nález medzi Ploštínom a Iľanovom: Vedci skúmajú praveké osídlenia
Zdroj: Dnes24.sk

Rohačka je významná lokalita pravekého osídlenia Liptova z mladšej a neskorej doby bronzovej. Pozornosť púta aj názov Rohačka. Pochádza z južného úbočia, nad ktorým sa týči dvojitá skala pripomínajúca dvojroh.

„Táto lokalita sa v minulosti stala viackrát predmetom záujmu. Nie vždy sa k jej skúmaniu a dokumentovaniu dostali odborní pracovníci. Prvý odborný výskum uskutočnil Jozef Mihálik, ktorý už v roku 1885 našiel praveké pamiatky, množstvo črepov, drviče obilia, kresadlá a zvyšky ohnísk. Z ploštínskej strany kopca bol na poli dokonca objavený urnový cintorín. Aj domáci obyvatelia blízkej dediny nachádzali rôzne predmety historickej hodnoty,“ priblížil Martin Krupa, riaditeľ Liptovského múzea v Ružomberku.

Nový archeologický výskum je zameraný predovšetkým na vedeckú a dokumentačnú činnosť. Jeho cieľom je spresniť datovanie archeologických nálezov. „Spolu s Archeologickou spoločnosťou sme realizovali päť sond s priamymi nálezmi. Dvojmesačnú aktivitu hodnotíme ako jednoznačne úspešnú, pričom vo výskume tejto lokality chceme pokračovať aj v budúcom roku,” uviedol M. Krupa.

V dvoch sondách vedci našli zhluky kolových jám s kameňmi, ktoré predstavujú pozostatky po koloch s kamenným obložením. „Tieto nálezy dokladajú prítomnosť stavieb v týchto miestach. V ďalšej archeologickej sonde sa našli veľké kusy prepálenej mazanice a prepálenej hliny, čo by mohlo nasvedčovať tomu, že v tejto časti tu stálo takisto nejaké obydlie, ktoré bolo zničené požiarom,“ spresnil archeológ Ľuboslav Záhorec.

28. november 2014: Archeologický výskum pravekých osídlení medzi Ploštínom a Iľa
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM