Tomáš Batiz Rôzne

Vzácny exponát z mikulášskeho depozitu: Svadobné šaty zemianky sú výnimočné! FOTO

Len málokedy sa niečo také podarí. V múzeu Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši teraz môžeme vidieť naozajstný skvost. Čím je výnimočný?

Ilustračný obrázok k článku Vzácny exponát z mikulášskeho depozitu: Svadobné šaty zemianky sú výnimočné! FOTO
12
Galéria

Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši ukrýva vo svojich priestoroch vzácne svadobné šaty liptovskej zemianky. V minulosti prešli rukami reštaurátorky, ktorá vrátila viac ako 140-ročným šatám niekdajšiu krásu.

Hodvábne svadobné šaty, ktoré sú podľa múzejnej dokumentácie datované do roku 1871, sú veľmi ojedinelým zbierkovým predmetom a patria k najvzácnejším textilným zbierkam múzea. „Šaty sme získali v roku 1982 kúpou od pani A. Bujnovej z Bratislavy, ktorá je pravdepodobne jedným z potomkov, či príbuzných zemianskeho rodu Kiszelyovcov (Kyseľovcov, Kiszeľovcov) z Beňadikovej v okrese Liptovský Mikuláš,“ vracia sa do minulosti etnografka múzea Ľubica Rybárska.

„Tento rod zastával v priebehu 18. až 20. storočia rôzne významné funkcie v štátnej správe, Arpád II. Kiszely (1867 – 1956) bol aj hlavným liptovským županom,“ informuje Rybárska.

Šaty mala vo svoj svadobný deň oblečené zrejme niektorá zo žien tohto rodu, ktorá bola útlej postavy a asi 150 cm vysoká. „Ich hodnotu spolu s presným datovaním a priradením k pôvodnému majiteľovi, zvyšuje i skutočnosť, že sa zachovali kompletné, v múzeu uchovávame ich všetky štyri časti, teda kabátik, veľkú riasenú sukňu, vrchnú sukňu i spodnú sukňu,“ hovorí etnografka.

Turnýrová móda

Tak sa hovorilo tomuto typu šiat, trvala na našom území pomerne krátku dobu. Reprezentuje obliekanie na prelome šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov devätnásteho storočia.

„Šaty sú zhotovené kombinovaním ručného a strojového šitia z modrého hodvábu. Vrchnú časť šiat tvorí priliehavý kabátik so zvonovito rozšírenými rukávmi a výraznými zadnými šosmi. Tieto časti sú bohato zdobené čipkovými lemami. Vnútorné časti kabátika sú vystužené bielym plátnom. Spodnú časť šiat tvoria tri sukne. Biela bavlnená spodnica je bohato riasená, v spodnej časti zdobená volánmi (ručne vyšívaný batist)," opisuje šaty Ľubica Rybárska.

Ako nás ďalej infromovala, veľká vrchná hodvábna sukňa je bohato riasená, podšitá organtínom, v páse vystužená keprovým plátnom. Malá vrchná hodvábna sukňa je v prednej časti kratšia, vzadu dlhá, s náznakom vlečky, bohato zdobená čipkovými lemami, podšitá organtínom. "Lemy z jemnej bielej čipky na kabátiku a malej vrchnej sukni sú prišité ručne, cez pás hodvábnej tkaniny,“dodala Rybárska.

Šaty boli značne poškodené

Do rúk múzea sa dostali značne poškodené a znečistené. Poškodené bola najmä čipkové zdobenie a zub času sa zahryzol aj do niektorých kusov látky, preto bola potrebná pomoc reštaurátora. Na teraz sú šaty v múzeovom depozite. Verejnosť však si ich však na vyžiadanie môže obhliadnúť.

Aktuálna výstava v Múzeu Janka Kráľa:

  • Svet detí:

Svet detí – svet nevinnosti, bezstarostnosti, ale aj neustáleho učenia sa. Kto z nás by si občas nostalgicky nezaspomínal na časy svojho detstva? Múzeum Janka Kráľa Vám takýto malý návrat do detstva umožní. Aj keď vystavené predmety vyvolajú spomienky možno len u najstarších z nás.

  • Svätý Mikuláš- Sídlo Liptovskej stolice:

Tento rok si pripomíname 340. výročie od spomínaného zasadnutia v Nemeckej Ľupči. Pri tejto príležitosti Vás pozývame na vernisáž výstavy „Liptovský Mikuláš – sídlo Liptovskej stolice“, ktorá sa uskutoční dňa 14. 6. 2017 o 16:00 hod. vo výstavnej sieni Múzea Janka Kráľa.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM