Tomáš Batiz Správy

Z mikulášskeho hlavného ťahu zmiznú priechody: Poznáme dôvod tejto zmeny

Hlavným ťahom prejde denne cez 18.000 vozidiel. Radnica chce pristúpiť ku kroku, ktorý by mal zvýšiť bezpečnosť najmä chodcom, ktorí cez tepnu mesta prechádzajú.

Ilustračný obrázok k článku Z mikulášskeho hlavného ťahu zmiznú priechody: Poznáme dôvod tejto zmeny
Zdroj: Dnes24.sk

Hlavný ťah sprevádza nedostatočná obnova značenia a veľký počet priechodov pre chodcov na frekventovanom ťahu, cez ktorý prejde až 18 000 vozidiel denne, čo následkom boli dve smrteľné nehody za posledné krátke obdobie.

Vedenie radnice preto iniciovalo rokovanie s kompetentnými orgánmi, ktoré môžu problematický úsek v meste vyriešiť. Zástupcovia Slovenskej správy ciest, Okresného úradu zo Žiliny (ako správneho orgánu) aj zástupcovia policajného zboru sa zhodli, že v kritickom úseku je potrebné zredukovať duplicitné priechody bez svetelnej signalizácie.

Chcú osadiť zábradlie

Až dva na krátkom úseku sa nachádzajú práve medzi Rachmaninovým námestím a Garbiarskou ulicou, kde sa za posledné obdobie stali závažné dopravné nehody. „Keď správca cesty zredukuje priechody bez svetelnej signalizácie, my na chodníky osadíme zábradlie, aby ľudia cez túto frekventovanú cestu neprebiehali, skonštatoval Ján Blcháč, primátor Liptovského Mikuláša.

Mikulášsky primátor ďalej zdôraznil, že priechody na ceste I/18, ktoré nemajú svetelnú signalizáciu, nie sú problematické len z pohľadu bezpečnosti chodcov. Nekontrolovaný vstup chodcov na priechod ovplyvňuje aj zelenú vlnu v meste.

Dátum odstránenia nepoznajú

Ako informuje Viktória Čapčíková, hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš, radnica ešte nepozná presný dátum, kedy by nebezpečné priechody mohli z hlavného ťahu zmiznúť. „Všetko závisí od Okresného úradu Žilina, ktorý najprv musí vydať povolenie na odstránenie priechodov. Potom sa môže Slovenská správa ciest pustiť do fyzického odstránenia priechodov,“ skonštatovala.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM