Martin Grendel Rôzne

Za detské jasle budú rodičia platiť viac

Zvýšenie poplatkov za detské jasle v Liptovskom Mikuláši odsúhlasili poslanci mestského zastupiteľstva.

Doterajší stály poplatok za pobyt dieťaťa predstavoval 120 eur mesačne, po novom rodičia zaplatia 200 eur. „Dôvodom zvýšenia je rast nákladov na prevádzku zariadení. Primali nás k tomu aj zmeny legislatívy určujúce príspevok na starostlivosť o dieťa,“ vymenovala Ľubomíra Gloneková zo sociálneho oddelenia radnice.

Poslanci schválili aj zníženie poplatku počas adaptačnej doby na 50 eur. Rovnaký poplatok čaká aj rodičov detí pri dosiahnutí troch rokov veku dieťaťa, keď sa končí poberanie rodičovského príspevku, maximálne na šesť mesiacov alebo do 31. augusta bežného kalendárneho roka. Stravná jednotka sa nemení, ostáva 1,06 eur na deň. Priemerne tak rodičia v L. Mikuláši mesačne za dieťa v jasliach zaplatia približne 223 eur.

Gloneková upozornila, že všetky výdavky rodičov bude plne refundovať príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny „každému rodičovi, ktorý predloží potvrdenie od detských jaslí o skutočne zaplatených sumách. Zvýšenie stáleho poplatku pozitívne ovplyvní príjem mesta, čím sa znížia náklady na prevádzku jaslí.“

V L. Mikuláši fungujú jedny mestské jasle. Ich kapacita je 49 miest. „V súčasnosti je v nich zapísaných 44 detí,“ dodala Gloneková.

zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM