Tomáš Batiz Rôzne

Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Liptovskom Mikuláši, ktoré by mal poznať každý!

Dediny okolo nášho mesta skrývajú všakovaké známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči. A vyraziť si na výlet, trochu zmeniť prostredie i vyvetrať si hlavu. Tu je 5 tipov z našej redakcie...

Ilustračný obrázok k článku Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Liptovskom Mikuláši, ktoré by mal poznať každý!
Zdroj: Dnes24.sk

Kvačany

Obec Kvačany sa nachádza v Liptovskej kotline, pod východným okrajom Chočských vrchov. Pokladom tamojšej dediny je Kvačianska dolina, v ktorej na vás čaká príjemná prechádzka v malebnom, horskom prostredí, ktorá sa každému vryje do pamäte. Uvidíte veľmi pôsobivý skalný útvar Jánošíkova hlava, rokliny, vyhliadky na dolinu a na konci, malebné Mlyny Oblazy. Trasa je vhodná pre všetky typy turistov, rovnako pre deti, či dôchodcov, nakoľko nejde o náročnú trasu.

Hybe

Táto obec leží v severnej časti Slovenska. Nachádza sa v Liptovskej kotline na úpätí Vysokých Tatier, v údolí Hybice a Bieleho Váhu. Dnešní Hybenia sú hrdí na svoju kultúrnu minulosť, na významné osobnosti, ktoré vyšli z Hýb a uplatnili sa v rôznych oblastiach spoločenského i kultúrneho života. Zaujímavou pamiatkou je predovšetkým Rímsko-katolícky kostol Všetkých svätých. V chrámovej krypte rímsko-katolíckeho kostola je pochovaný maďarský stredoveký renesančný básnik Valentín Balaša a preto kostol navštevujú najmä turisti z Maďarska. Rímsko-katolícky kostol je pôvodne ranogotická stavba s barokovo-klasicistickou úpravou. Stavba pochádza už z obdobia okolo roku 1300.

Liptovská Mara – Havránok

Jedna z najznámejších a najdôležitejších lokalít púchovskej kultúry na Slovensku. Na svahoch a terasách juhovýchodného výbežku Úložiska, rozsiahleho masívu dominujúceho centrálnej časti Liptovskej kotliny, sa pôvodne rozprestieralo niekoľko remeselnícko – roľníckych osád. Ich obyvateľstvo, ovplyvnené hmotnou i duchovnou kultúrou Keltov, udržiavalo čulé obchodné styky so severorímskymi provinciami, keltskými oppidami na západe i oblasťami na severe, vrátane pobrežia Baltského mora.

Žiarska dolina

Žiarska dolina je jednou z najznámejších a najnavštevova­nejších dolín nielen v rámci Západných Tatier, ale aj v rámci celých Tatier ako celku, a to nielen z dôvodu jej geologickej stavby, rastlinstva či živočíšstva, ale hlavne pre jej výhodnú polohu, pre jej veľmi dobrú prístupnosť, pre množstvo kilometrov značkovaných chodníkov, ktoré vedú hlavne po jej okolitých hrebeňoch, čo zvyšuje jej atraktívnosť, pre nádherné a neopakovateľné výhľady z nadmorskej výšky cez 2000 metrov. Hovorí sa aj o tom, že Žiarska dolina by mohla zmeniť svoj názov.

Vyšná Boca

Banícky dom patrí medzi zaujímavé pamiatky zachytávajúce banícky život na Liptove. Je typickým príkladom baníckeho zrubového domu vystavaného na kamennej podmurovke. Dom je evidovaný v zozname národných kultúrnych pamiatok. Expozícia zobrazuje spôsob bývania a života rodiny baníka, ktorá sa zaoberala aj chovom dobytka a oviec.

Pozrite si aj prvý diel tipov z našej redakcie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM