Tomáš Batiz Rôzne

Zabudnuté miesta na Liptove: 5 obcí, ktoré lákajú úžasným prírodným bohatstvom

Metropola Liptova je plná krás a bohaté zážitky nám ponúkajú aj obce neďaleko od Liptovksého Mikuláša. Inšpirujte sa našimi tipmi v seriáli o najzaujímavejších obciach v okolí Mikuláša.

Ilustračný obrázok k článku Zabudnuté miesta na Liptove: 5 obcí, ktoré lákajú úžasným prírodným bohatstvom
Zdroj: TASR

Kvačany

Obec Kvačany sa nachádza v Liptovskej kotline, pod východným okrajom Chočských vrchov. Pokladom tamojšej dediny je Kvačianska dolina, v ktorej na vás čaká príjemná prechádzka v malebnom, horskom prostredí, ktorá sa každému vryje do pamäte. Uvidíte veľmi pôsobivý skalný útvar Jánošíkova hlava, rokliny, vyhliadky na dolinu a na konci, malebné Mlyny Oblazy. Trasa je vhodná pre všetky typy turistov, rovnako pre deti, či dôchodcov, nakoľko nejde o náročnú trasu.

Žiarska dolina

Žiarska dolina je jednou z najznámejších a najnavštevova­nejších dolín nielen v rámci Západných Tatier, ale aj v rámci celých Tatier ako celku, a to nielen z dôvodu jej geologickej stavby, rastlinstva či živočíšstva, ale hlavne pre jej výhodnú polohu, pre jej veľmi dobrú prístupnosť, pre množstvo kilometrov značkovaných chodníkov, ktoré vedú hlavne po jej okolitých hrebeňoch, čo zvyšuje jej atraktívnosť, pre nádherné a neopakovateľné výhľady z nadmorskej výšky cez 2000 metrov. Hovorí sa aj o tom, že Žiarska dolina by mohla zmeniť svoj názov.

Východná

Z Liptovského Mikuláša smerom na východ natrafíte na maľebnú dedniku Východná, ktorá je predovšetkým známa svojou kultúrou a tradíciami. Vo Východnej sa zachovala ľudová kultúra v mnohých oblastiach; okrem tradičného folklóru je známa výroba krojov a výšivkárstvo, tkanie kobercov, rezbárstvo, stolárstvo a tesárstvo. K šíreniu ľudovej kultúry prispieva Folklórna skupina Kriváň a malé múzeum v podobe Východnianskej iz­by.

Vlkolínec

Keď prídete do Vlkolínca, je to ako by ste vstúpili do rozprávky. Pod vrchom Sidorovo nájdete chalúpky s maličkými okienkami a šindľovými strechami, ich múry sú pomaľované pastelovými farbami. Malebnú dedinu dopĺňa murovaný kostol, zrubová zvonica, studňa a stredom žblnká potok. Jej obyvatelia sa kedysi živili prácou na poli, chovom oviec a dobytka, chlapi si zarábali ako pastieri a drevorubači, boli medzi nimi i zruční rezbári a chýrni tesári, ktorí stavali drevené domy. Osada je aj dnes stále obývaná, prehliadnuť si však môžete Roľnícky dom s expozíciou bývania, Galériu ľudového umenia s výstavou umeleckých diel a loveckých trofejí i Galériu v priestoroch bývalej sýpky.

Pribylina

Podobne ako vo Vlkolínci, tak aj v Pribyline nájdete domy, ktoré sršia históriou. V Múzeum liptovskej dediny, ktoré je súčasťou tejto obce, nájdete najvzácnejšie stavebné pamiaty obcí, ktoré pred 40 rokmi pohltila voda nádrže Liptovská Mara. Neďaleko Pribyliny môžete navštíviť domy jednoduchých roľníkov a remeselníkov, richtára, školu, či jedno z najstarších zachovaných šľachtických sídel Liptova – kaštieľ z dediny Parížovce. Všetky sú zariadené dobovým nábytkom, vybavením, náradím a nástrojmi.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM