Slávka Kellová Rôzne

Záchranca židovských detí dostal čestné občianstvo

(TASR) Evanjelickému kňazovi Vladimírovi Kunovi udelili čestné občianstvo in memoriam. Ako správca mikulášskeho evanjelického sirotinca v roku 1942 zachránil 26 židovských detí pred takmer istou smrťou.

Edita Breinerová spomína na Kunu: „Jedným slovom, bol to úžasný človek. Spolu so svojou manželkou si nás zobrali pod ochranné krídla, keď nám rodičov odvliekli do koncentračných táborov. Pán farár Kuna sa o nás všetkých staral so všetkou láskou. Nedá sa to ani opísať slovami. Na strašnú dobu 2. svetovej vojny sa veľmi ťažko spomína, no treba ju pripomínať najmä mladým ľuďom, aby sa už nikdy neopakovala."

Ocenenie prevzal v zastúpení syn Milan Kuna. „Keby sa otec dožil dnešného dňa, bolo by to preňho ako rodáka z Liptovského Mikuláša vzácne zadosťučinenie. Po dlhých desaťročiach, keď okrem prenasledovania fašistami musel v 50. rokoch minulého storočia zvládnuť aj perzekúcie komunistického režimu, by si čestné občianstvo svojho rodného mesta určite nesmierne vážil," konštatoval.

„Hlboko si vážime všetkých tých úžasných ľudí, ktorí nezištne a s nasadením vlastných životov pomohli, aby desivé obdobie holokaustu prežilo čo najviac odsúdených len za to, že sa narodili ako židia," zdôraznil člen prezídia Ústredného zväzu židovských náboženských obcí Juraj Turčan. „Ako hovorí staré židovské príslovie, keď zachrániš čo i len jeden ľudský život, ako keby si zachránil celé človečenstvo,“ do­dal.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM