Rôzne

Záhumnie zmenili na atraktívnu lokalitu: Smrečany sa rozrastú o 60 nových domov!

Samospráve podhorskej obce Smrečany v ústí Žiarskej doliny neďaleko Liptovského Mikuláša sa podarilo zaujímavým scelením nevyužitého záhumnia vytvoriť atraktívnu, pomerne veľkú lokalitu na výstavbu približne šiestich desiatok rodinných domov.

Ilustračný obrázok k článku Záhumnie zmenili na atraktívnu lokalitu: Smrečany sa rozrastú o 60 nových domov!
Foto: Slávka Kellová

„Táto lokalita bola dlhé desaťročia určená na individuálnu bytovú výstavbu. Pred siedmimi rokmi sme sa do toho pustili a spočiatku to vyzeralo dosť krkolomne, ale mali sme šťastie na odborníkov, ktorí nám s tým pomohli. Najdôležitejšia bola ústretovosť množstva majiteľov pôvodných pozemkov,“ uviedol starosta Vladimír Šiarnik.

Zároveň vysvetlil podstatu zaujímavého spôsobu. „Nechceli sme tam vpustiť developera, ktorý by to lacno skúpil, draho predal a vytvoril satelitnú dedinu, ktorá by sem nezapadla. Jeden naslovovzatý odborník nám nezištne poradil, že ak majitelia darujú časť svojich výmer, dali by sa úzke pásiky sceliť a premeniť na štandardné stavebné pozemky. Väčšina z nich ostala pôvodným majiteľom a 11 nadobudla obec,“ spresnil starosta Smrečian s približne 600 obyvateľmi.

„Práve z predaja týchto obecných pozemkov získame nevyhnutné finančné prostriedky na vybudovanie inžinierskych sietí v tejto lokalite. Už sme tam položili vodovod i kanalizáciu, vybavujeme elektrické rozvody a napokon postavíme prístupovú cestu. O dostatok záujemcov nemáme obavy, lebo máme blízko do hory aj do mesta,“ dodal s tým, že obec eviduje približne 50 žiadostí o nové stavebné pozemky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM