Tomáš Batiz Správy

Záujem o bývanie v Liptovských Sliačoch stúpa: Obec musela rozšíriť územný plán

V Liptovských Sliačov stále narastá záujem o bývanie. Obec bola nútená rozšíriť územný plán.

Ilustračný obrázok k článku Záujem o bývanie v Liptovských Sliačoch stúpa: Obec musela rozšíriť územný plán
Zdroj: TASR

Najväčšia liptovská obec zaznamenáva v poslednom období výrazný nárast počtu žiadostí o výstavbu rodinného domu, len za posledný rok a pol eviduje stavebný úrad Liptovských Sliačov viac ako 130 takýchto požiadaviek. V súčasnosti tu má trvalý pobyt už takmer 4000 ľudí, v priebehu minulého roka pribudlo do obce 59 novorodencov.

Prichádzajú ľudia z okolia

Podľa starostu obce Milana Friča sa do Liptovských Sliačov začínajú sťahovať ľudia z okolia. Ako hlavný dôvod vidí dostupnosť lokality, nakoľko sa obec nachádza v primeranej vzdialenosti od Ružomberka. „Museli sme dokonca rozšíriť územný plán číslo dva,“ priblížil. Ďalším pozitívnym predpokladom na sťahovanie sa do tejto rozsiahlej liptovskej obce je podľa starostu aj okolité prostredie, ktoré je charakteristické panoramatickými výhľadmi.

Nedostatok obecných pozemkov

Hendikepom Liptovských Sliačov je, že nemajú obecné pozemky, k dispozícii sú len súkromné alebo cirkevné. Starosta spolu s poslancami však už hľadajú riešenie. „Budúci rok by sa chcelo vedenie obce zamerať na získanie viacerých pozemkov, na ktorých by sa mala začať výstavba nájomných bytov,“ povedal Frič a dodal, že v Liptovských Sliačoch žije momentálne množstvo ľudí, ktorí bývajú sami vo veľkých rodinných domoch.

„Je to pre nich veľká záťaž najmä z finančného hľadiska, preto by pre nich bolo výhodou tieto nehnuteľnosti predať a nasťahovať sa do menšieho nájomného bytu,“ vysvetlil.

Prázdne domy

V mnohých lokalitách Liptovských Sliačov sa nachádzajú prázdne domy. Obec má celkovo približne 1400 domov s popisnými číslami a asi 40 z nich je podľa Friča opustených. Starosta však neuvažuje o možnosti, že by sa v budúcnosti tento nedostatok mohol využiť v prospech obce majetkovým vyrovnaním, aby sa územný plán nemusel znova rozširovať. „Je to veľmi náročný a dlhodobý proces,“ tvrdí s tým, že záujemcovia o výstavbu rodinného domu preferujú skôr iné lokality v obci s väčšími priestranstvami.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM