Tomáš Batiz Správy

Zaujímavý nápad zo susedného mestečka: Skrášlenie mesta v rukách Hrádočanov

Oživiť opustené kvetináče v najmenšom liptovskom meste si kladie za cieľ druhý ročník projektu Adoptuj si kvetináč. Obyvatelia Liptovského Hrádku majú ešte niekoľko dní na to, aby sa zapojili.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavý nápad zo susedného mestečka: Skrášlenie mesta v rukách Hrádočanov
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci koordinovanej a odborne riadenej snahy o okrášlenie spoločného verejného priestoru si každý záujemca môže vybrať jeden alebo viacero kvetináčov, ktoré sú na zozname približne stovky opustených mestských kvetináčov. „Chceme takmer prázdne nádoby so starou zeminou premeniť na ozajstné kvetináče plné pestrofarebných lúčnych kvetov, z ktorých budú mať radosť nielen ľudia, ale aj včely či iný užitočný hmyz. V minulom roku sa do pilotného projektu zapojilo 14 Hrádočanov, tento rok je ich zatiaľ 20, no dobrovoľníci sa môžu prihlásiť ešte približne počas troch týždňov,“ povedala jedna z organizátorov Michaela Kubíková z neziskovej organizácie Národný Trust.

Obyvatelia Liptovského Hrádku si v adoptovaných kvetináčoch zasadia letničky a dvojročky podľa svojho výberu. „Ľudí to nestojí nič, sadeničky tento rok zakúpi mesto. Ich jedinou povinnosťou je starať sa počas nadchádzajúcich mesiacov o kvety a dať tak príklad aj ostatným,“ doplnila.

Spoločné sadenie bude prebiehať posledný májový víkend. „Veríme, že takouto jednoduchou intervenciou, keď ľudia budú mať priamu zodpovednosť za rastlinky, sa nám podarí spoločne oživiť a skrášliť miesta, po ktorých mnohí z nás denne chodíme,“ skonštatovala Kubíková s tým, že v najbližších dňoch budú v meste premiestňovať opustené kvetináče tak, aby boli približne rovnomerne rozdelené vo všetkých častiach.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM