Slávka Kellová Kultúra

Židovský pamätník vytvorí Jaroslav Uhel

Ešte v januári tohto roka sa v Liptovskom Mikuláši hovorilo o vytvorení pamätníka na mieste dnešného Parku Martina Rázusa, ktorý bude pripomínať pamiatku bývalého židovského cintorína. Jeho autorom bude liptovskomikulášsky výtvarník Jaroslav Uhel.

Židovský cintorín stál na mieste dnešného Parku Martina Rázusa do roku 1982. V tom čase bol však zničený komunistami. Ústredný zväz židovských náboženských obcí tu preto ešte začiatkom tohto roka navrhoval vybudovanie symbolického pamätníka. Výberom architekta poverili mesto Liptovský Mikuláš. „Chceme, aby architekt alebo navrhovateľ projektu bol niekto, kto má vzťah k tomuto mestu, k tomuto priestoru,“ povedal ešte v januári Juraj Turčan z Ústredného zväzu židovských náboženských obcí.

Zhotoviteľom pamätníka sa tak stal liptovskomikulášsky výtvarník Jaroslav Uhel. „V našom meste sa všetky parky, až na asi jednu výnimku, nachádzajú na území bývalých cintorínov. Bohužiaľ. Pamätník by mal park oživiť, ale najmä pripomínať. Predpokladám, že jeho koncept a kreatívny zámer predložím do septembra,“ prezradil umelec.

Časť pôvodných náhrobných kameňov, ktoré sa zachovali, sú dnes uložené v priestoroch Verejnoprospešných služieb v Liptovskom Mikuláši. Použité by mali byť aj pri tvorbe pamätníka. Finančnú réžiu na seba vzala Židovská náboženská obec. Symbolický finančný príspevok však nevylučuje ani mesto.

Synagógu možno prevedú do vlastníctva mesta

Židovská náboženská obec na minulotýždňovom stretnutí s primátorom Alexandom Slafkovským tiež navrhla prevedenie synagógy do vlastníctva mesta. Dôvodom je nedostatok finančných prostriedkov na jej rekonštrukciu. „Počas prvých rokov sa na synagóge odviedol kus práce, ostatných osem rokov je to už slabšie,“ povedal Slafkovský: „Na prevedenie však bude potrebný súhlas mestského zastupiteľstva,“ uzatvára. V prípade, ak by sa synagóga po súhlase poslancov dostala do vlastníctva mesta, bolo by možné na jej obnovu jednoduchšie získavať financie z externých zdrojov, teda grantov Ministerstva kultúry, rôznych nadácií či eurofondov.

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM