Rôzne

Žilinský župan Juraj Blanár: Chceme presadiť myšlienku zelených Olympijských hier 2022

Podľa žilinského župana Juraja Blanára slovenskí organizátori nedovolia, aby olympijské hry výrazným spôsobom zasiahli do prírody Nízkych Tatier. O tom, či sa Zimné olympijské hry v roku 2022 uskutočnia u nás, sa rozhodne koncom júla v roku 2015.

Ilustračný obrázok k článku Žilinský župan Juraj Blanár: Chceme presadiť myšlienku zelených Olympijských hier 2022
Zdroj: Webnoviny.sk

Prípadná spoločná poľsko-slovenská zimná olympiáda v roku 2022 by mala byť zelená. Podľa žilinského župana Juraja Blanára, ktorý je predsedom prípravného výboru ZOH Krakov 2012 za slovenskú stranu, by olympijské hry nemali poškodiť prírodu Nízkych Tatier.

Dôležitou súčasťou pri organizácii tak veľkého podujatia je podľa Blanára spolupráca dotknutých samospráv, prevádzkovateľa strediska a miestnych urbariátov, ktorých členovia sú vlastníkmi pozemkov pod lyžiarskymi traťami i cestami vedúcimi do lyžiarskeho strediska Jasná.

Myšlienka zelených Olympijských hier 2022

„Musím skutočne oceniť ochotu urbárnikov. Spolupráca nemôže existovať bez vzájomného pochopenia a ústupkov. Určite nedovolíme, aby hry výrazným spôsobom zasiahli do krajiny v zmysle poškodzovania životného prostredia. Chceme presadiť myšlienku zelených Olympijských hier 2022,“ povedal Blanár.

Zjazdovky v nízkotatranskom stredisku Jasná pri Liptovskom Mikuláši by mali byť hlavným dejiskom pre olympijské disciplíny alpského lyžovania. Podľa liptovskomiku­lášskej radnice prioritou v prípade úspešnej kandidatúry by mala byť nielen kvalitná príprava organizácie olympiády ale aj zlepšenie dopravnej infraštruktúry na cestách D1, R1 a ceste II. triedy č. 584, ktorá vedie priamo do Demänovskej doliny.

Nechceme stavať niečo, čo už nevyužijeme

„Stratégia, ktorú sme zvolili, nie je megalomanská, to znamená, že nechceme stavať niečo, čo už nevyužijeme. Chceme čerpať a skvalitňovať to, čo tu už máme. V prvom rade musíme zlepšiť dopravné spojenie Krakov, Zakopane a Jasná,“ povedal Alexander Slafkovský, primátor mesta Liptovský Mikuláš, ktoré by malo v areáli Akadémie ozbrojených síl hostiť olympijskú dedinu.

O tom, ktorá krajina bude hostiť Zimné olympijské hry v roku 2022, sa rozhodne koncom júla 2015. Okrem poľského Krakova sa o kandidatúru uchádzajú Almaty v Kazachstane, ukrajinský Ľvov, čínsky Peking, nórske Oslo a švédsky Štokholm.

foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM