Michal Paška Rôzne

Zima stála kraj zatiaľ viac ako tri milióny eur

Na doterajšiu zimnú údržbu ciest zatiaľ vynaložil Žilinský samosprávny kraj zatiaľ 3,3 miliónov eur. V piatich regiónoch kraja cestári zatiaľ spotrebovali 37 594 ton inertného a 5 073 ton chemického posypu.

Kraj zimnú údržbu zabezpečuje prostredníctvom svojich piatich závodov. Tie majú na starosti takmer 1500 kilometrov ciest druhej a tretej triedy, ktorých je krajská samospráva vlastníkom. Krajskí cestári sa starajú aj o približne 500 kilometrov ciest prvej triedy, ktorých vlastníkom je štát.

„Aj napriek nepriazni počasia a extrémnemu sneženiu v porovnaní s ostatnými rokmi sme radi, že naša Správa ciest dokázala efektívne pracovať a sprejazdňovať všetky cesty v kraji. Nepotrebovala pomoc iných subjektov alebo armády,“ skonštatoval Juraj Blanár, predseda Žilinského samosprávneho kra­ja.

Viac ako dvesto vodičom a asi sedemdesiatke technických pracovníkov údržby robil starosti najmä veľký spád snehu a nárazový vietor. „Na cestách sa tvorili nielen snehové záveje a jazyky. Problémy robili aj padajúce lavíny či ľadová povodeň,“ zhodnotila hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Radka Kulaviaková.

ilustračné foto: autor

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM