Tomáš Batiz Šport

Zimná verzia sparťanských pretekov: Najväčším favoritom Lipták Peter Žiška

Vo Svite sa uskutočnia v sobotu 18. februára po druhý raz terénne prekážkové preteky Spartan Race. Na ich zimnú verziu sa prihlásilo viac ako 1700 pretekárov.

Ilustračný obrázok k článku Zimná verzia sparťanských pretekov: Najväčším favoritom Lipták Peter Žiška
Zdroj: Facebook

Svit bude po necelom roku opäť dejiskom Winter Spartan Race. Na štarte nebudú chýbať ani pretekári z Liptova. Najävčším favoritom bude s určitosťou Peter Žiška z Liptovského Mikuláša. „Pôjde o najkratšiu trať v rámci pretekov Spartan Race, ale rozhodne nie je najjednoduchšia, obzvlášť v zimných podmienkach. Je však ideálna pre športovcov všetkých výkonnostných úrovní, od sparťanských nováčikov až po skúsených pretekárov,“ uviedla Lenka Faixová z oddelenia komunikácie a marketingu Mestského úradu vo Svite.

Trať bude mať dĺžku minimálne päť kilometrov a súťažiaci na nej budú musieť prekonať približne 20 sparťanských prekážok.

Favoritom Žiška

V roku 2016 sa Winter Spartan Race konal vo Svite v januári pri teplote –14 stupňov Celzia a na pretekoch sa zúčastnilo približne 2000 pretekárov. Ako uviedli organizátori podujatia, taký mráz, aký bol vo Svite, ešte nikdy na pretekoch nezažili. Prvá zimná verzia pretekov sa na Slovensku uskutočnila v januári 2015. Pretekári smerovali z Jasnej na Chopok a išlo vôbec o prvý zimný Spartan Race na svete.

„Hlavné preteky začne o 9.00 h skupina Elite a favoritom bude takmer domáci pretekár Peter Žiška z obce Hybe v okrese Liptovský Mikuláš, člen Ski Teamu Štrbské Pleso, ktorý bude chcieť obhájiť svoje minuloročné prvenstvo,“ priblížila Faixová.

Prekážky pre deti

Každú štvrťhodinu sa na štart postaví ďalších 250 pretekárov. Trať s rôznymi prekážkami povedie nielen lesom, ale aj časťou sídliska vo Svite. Pripravený bude aj variant terénneho prekážkového behu pre deti. Tie štartujú o 12.00 h. Trate sú rozdelené podľa štyroch rôznych vekových kategórií od štyroch do 14 rokov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM