Tomáš Batiz Správy

Zimnú údržu posilní nový posýpač: Do kedy budú na cestách skalky z posypov?

Už túto zimu bude bojovať so snehom a ľadom nový posýpač. Ten starý má 38 rokov a doslúžil, tento rok mu končí platná STK.

Ilustračný obrázok k článku Zimnú údržu posilní nový posýpač: Do kedy budú na cestách skalky z posypov?
Zdroj: TASR

Zimnú údržbu ciest a chodníkov zlepší preto multifunkčné vozidlo ešte tento rok, aktuálne hľadajú mestské Verejnoprospešné služby jeho dodávateľa prostredníctvom výberového konania. „Nové auto nebude k dispozícii len na zimnú údržbu a posypy. Chceme ho využívať aj v lete pri opravách ciest, musí preto mať vyhrievanú korbu na prevoz asfaltobetónových zmesí,“ vysvetlil riaditeľ VPS Dušan Grešo.

Skalky z posypov

Zimnú údržbu zabezpečujú v Liptovskom Mikuláši pracovníci mestských Verejnoprospešných služieb od 15. novembra až do 31. marca. V prípade nepriaznivých poveternostných podmienok sú však pripravení vykonávať službu aj po tomto termíne, ktorý schválili poslanci na mestskom zastupiteľstve. Do 31. marca preto budú musieť obyvatelia strpieť kamienky a zvyšky posypov na miestnych komunikáciách aj v prípade, ak by sneh zmizol.

„Často sa stáva, že na pár dní vyjde v marci slniečko, zmizne sneh aj ľad a ľudia sa hnevajú, že nejdeme do ulíc odpratávať zvyšky posypu. Nemôžeme si to dovoliť, do konca marca sme povinní počítať so zimnou údržbou a s tým, že ešte sa poveternostné podmienky zmenia,“ vysvetlil Dušan Grešo z VPS.

Cyklopeší chodník niekde odhrnú, inde vznikne bežkárska stopa

Verejnoprospešné služby zodpovedajú len za údržbu miestnych komunikácií. Hlavný prieťah cesty I/18 cez mesto patrí pod Slovenskú správu ciest. O hlavné cesty cez Podbreziny, Okoličné, Nábrežie smerom na Iľanovo, prieťah Demänovou a Liptovskou Ondrašovou sa stará Správa ciest Žilinského samosprávneho kra­ja.

„My máme pod palcom 92 kilometrov vozoviek, štyri lavičky, 11 mostov, dva podchody, 120 bežných metrov schodov a 59 kilometrov chodníkov,“ vymenoval Grešo.

Všetky tieto komunikácie obhospodaruje v zime 28 ľudí prostredníctvom 14 kusov techniky. Po meste tak môžeme podľa poveternostných podmienok vidieť jazdiť sypače, multikáry, UNC vozidlá či traktory s radlicami. Čistenie autobusových zastávok, priechodov pre chodcov a kanalizačných vpustí majú na starosti ľudia z mestského Strediska miestnych komunikácií, ktorí vykonávajú odpratávanie snehu ručne.

V prípade dobrých podmienok v niektorých častiach cyklochodníka urobí mesto stopu pre bežecké lyžovanie, aj tento rok by si mohli bežkári prísť na svoje v úseku Okoličné – križovatka pri hoteli Jánošík. „V časti cyklopešieho chodníka od ulice Vrlíkovej (Iľanovský most) po Belopotockého a na novom cyklopešom úseku, ktorý vedie od hotela Jánošík popri Váhu po ulicu Štefánikovu, bude mesto vykonávať zimnú údržbu. Na ostatných miestach cyklochodník v zime udržiavaný nebude,“ informuje Viktória Čapčíková, hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš.

foto: Ilustaračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM