Tomáš Batiz Správy

Zmena v parkovaní: Od tohto dátumu môžeme v Mikuláši platiť za parkovanie cez apku

Na pletených mikulášskych parkoviskách budeme môcť po novom zaplatiť parkovné aj prostredníctvom mobilnej aplikácie.

Ilustračný obrázok k článku Zmena v parkovaní: Od tohto dátumu môžeme v Mikuláši platiť za parkovanie cez apku
Zdroj: Mesto Liptovský Mikuláš

Od 1. marca začne mesto prevádzkovať na svojich platených parkoviskách smart parkovací systém. Poplatok za parkovanie si tak budete môcť uhradiť prostredníctvom mobilnej aplikácie. Okrem platby bude mobilná aplikácia poskytovať aj ďalšie funkcie. „Vyhľadáte si cez ňu napríklad parkovisko okolo bodu záujmu a získate prehľad parkovísk v meste, všetko na mapových podkladoch. Aplikácia poslúži aj ako navigácia na cieľové parkovisko, oznámi vám, že vám končí platnosť parkovacieho lístka a ponúkne možnosť predĺženia parkovacej doby,“ informuje Viktória Čapčíková, hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš.

„Cena parkovného sa pre motoristov nemení a samozrejme aj naďalej budú môcť platiť za parkovné prostredníctvom parkovacích automatov,“ konštatuje Ján Sokolský z vedenia mesta.

Zjednoduší platenie

Podľa Čapčíkovej, tento systém je novou formou platenia za parkovanie, ktorá jednak zjednodušuje platenie za parkovné (vodič nemusí mať pri sebe mince a nemusí ísť k automatu – pozn. aut.) a môže zaplatiť pohodlne z akéhokoľvek miesta s prístupom na internet. Taktiež má možnosť predĺženia parkovania bez nutnosti vracať sa späť na parkovisko k parkovaciemu automatu. Pohodlne aj z iného miesta ako napríklad reštaurácie si predĺži dobu státia a zaplatí na ňu. Systém sa týka mestských platených parkovísk pri Čiernom orlovi, pri Katolíckom dome a na železničnej stanici.

Zmluvu uzavreli na rok

Parkovací systém bude prevádzkovať spoločnosť Posam. „Zmluvu so spoločnosťou sme uzavreli zatiaľ na jeden rok. Skúšobná prevádzka sa uskutoční počas marca,“ informoval Gabriel Lengyel z mestského úradu. Mobilná aplikácia funguje pre smartfóny s operačným systémom android, ako aj pre ajfóny s operačným systémom IOS. Aplikácia má názov ParkDots a je možné si ju bezplatne stiahnuť z internetu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM