Tomáš Batiz Správy

Známa hornoliptovská obec chce napojiť domy na čističku: Je tu ale problém...

Rekonštrukciu ciest a námestia brzdí v rázovitej hornoliptovskej obci postupné budovanie kanalizácie. Pred niekoľkými rokmi postavili čističku odpadových vôd, napojených je však na ňu len 30 percent rodinných domov.

Ilustračný obrázok k článku Známa hornoliptovská obec chce napojiť domy na čističku: Je tu ale problém...
Foto: Slávka Kellová

„Keďže sme malá obec, nespĺňame základnú podmienku na získanie financií z európskych fondov. Nejaké peniaze sme získali od štátu, avšak z envirofondu dávajú 200.000 až 300.000 eur, čo je málo. Mala by sa zmeniť filozofia udeľovania peňazí. Teraz radšej podporia 200 obcí malou čiastkou a nikde to nie je dokončené. Radšej by mali komplexne urobiť jednu obec, a tak ísť ďalej,“ povedal pre TASR starosta Martin Piovarči.

Skúsenosti z okolia podľa neho hovoria o neefektívne investovaných finančných prostriedkoch. „Neďaleká obec si postavila čističku, no nedostali peniaze na prípojky na zberač. Čistička už desať rokov nefunguje a momentálne je tá technológia už zastaraná, takže to boli úplne nerozumne minuté peniaze. Dúfam, že sa niečo podobné nestane aj u nás,“ vysvetlil situáciu.

Až po dokončení kanalizácie príde na rad podľa neho rekonštrukcia ciest, chodníkov a veľkého centrálneho námestia. „Všetko so všetkým súvisí, teraz nemôžeme nič robiť. Pred dvoma rokmi sme skolaudovali čističku odpadových vôd, spojili sme sa s obcou Východná a vybudovali sme ju spoločne. Treba nám jednotlivé vetvy napojiť na hlavný zberač, ktorý ide až do Východnej. Je to azda náš najväčší problém,“ dodal Piovarči.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM