Tomáš Batiz Správy Správy

Známa liptovská obec sa chce rozšíriť: Vo vytypovanej lokalite má vznikúť 80 rodiných domov

Dlhodobým plánom rázovitej hornoliptovskej obce je pripraviť vhodné podmienky pre rozvoj individuálnej bytovej výstavby. Vo vytypovanej lokalite by mal vzniknúť priestor pre 80 rodinných domov.

Ilustračný obrázok k článku Známa liptovská obec sa chce rozšíriť: Vo vytypovanej lokalite má vznikúť 80 rodiných domov
Zdroj: TASR

V súčasnosti pripravujú podľa slov starostu Východnej Juraja Blaška zmeny a doplnky územného plánu. „Lokalita sa nachádza smerom na susednú obec Hybe. I keď preferujem, aby sa výstavba centralizovala viac v centre dediny a tieto pozemky sú na okraji, potrebujeme si v obci udržať mladých ľudí a v súčasnosti nemajú vo Východnej kde stavať,“ opísal súčasný stav so stavebnými pozemkami.

„Uvidíme, aká bude ochota predávať ich. Nechceme nikoho do ničoho nútiť, naším zámerom je, aby mali občania slobodu rozhodovať sa,“ skonštatoval s tým, že samospráva vybuduje v danej lokalite prístupovú cestu. „Pôjde krížom cez záhrady, následne môžu ľudia svoje pozemky buď odpredať alebo ich darujú svojim deťom či vnukom, ktorí tam môžu stavať rodinné domy,“ doplnil Blaško.

Najväčšou komplikáciou bude usporiadanie vlastníckych vzťahov k stavebným pozemkom. Ich majiteľmi sú súkromní vlastníci. „Najlepšie by bolo, keby aj obec mala nejaké pozemky vhodné na predaj, no také nemáme. Nevieme, ako ľudia k tomu pristúpia. Dúfame, že ústretovo,“ dodal starosta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM