Tomáš Batiz Správy

Znečistené kanalizácie v Mikuláši: Vodári v nich našli už aj mŕtvu ovcu

Ľudia často z nevedomosti alebo nezodpovednosti vypúšťajú do verejnej kanalizácie aj odpadové vody, ktoré obsahujú to, čo tam nepatrí.

Ilustračný obrázok k článku Znečistené kanalizácie v Mikuláši: Vodári v nich našli už aj mŕtvu ovcu
Zdroj: Liptovská vodárenská spoločnos

Cez domové kanalizačné prípojky sa majú do verejnej kanalizácie vypúšťať výlučne len splaškové vody zo sociálnych zariadení, drezov a kúpeľní. Informuje Eva Petranová, hovorkyňa Liptovskej vodárenskej spoločnosti.

Zvyšky jedál priťahujú potkany

Väčšina z nás toaletu používa aj ako odpadkový kôš na jedlo. Práve tento spôsobom zbavovania sa potravy je lákadlom pre hlodavce. “Zvyšky jedál môžu kanalizáciu nielen upchať, hniť v nej, z čoho sa šíri nepríjemný zápach, ale najmä prilákať hlodavce a dôsledkom môže byť ich premnoženie,“ upozornil Peter Hán, vedúci strediska čistiarne odpadových vôd a kanalizácií Liptovskej vodárenskej spoločnosti.

Stavebný materiál, televízor aj mŕtva ovca

Pri niektorých prípadoch mnohým zastáva aj rozum. Pracovníci liptovskej vodárne na už stretli s hocičím. „Naši pracovníci nachádzajú v kanalizácii rôzne veci, ktoré tam ľudia nahádžu úmyselne. Sú to najmä posypové materiály z ciest, konáre stromov, skaly, stavebný materiál, rádiá, časti počítačov,” skonštatoval Peter Hán z Liptovskej vodárenskej spoločnosti.

V kanalizácii našli dokonca aj mŕtvu ovcu a kostru z bicykla. “Našli sa už také veci ako napríklad mop, dlažobné kocky s rozmerom 25×25 centimetrov, kostru z bicykla, televízor alebo mŕtvu ovcu. O plastových fľašiach, handrách, vlhčených utierkach, hygienických potrebách, vatových tyčinkách či odpadkoch z domácností vo vreciach ani nehovoriac, pretože tie nachádzajú v kanalizácii pravidelne,“ doplnil Hán.

Ako na záver ešte dodal Peter Hán, vyhadzovanie vecí, ktoré do kanalizácie nepatria, vedie k zvýšeniu nákladov vodárenskej spoločnosti na čistenie kanalizácie a odstraňovanie havárií. Obyvateľov zasa môže obťažovať zápach a nepríjemné hlodavce.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM