Správy

ZOH 2022 by nás stáli asi 177 miliónov: Dobudovať by bolo treba areál vojenskej akadémie a nemocnicu

Príprava a organizovanie alpských lyžiarskych disciplín v rámci Zimných olympijských hier (ZOH) Krakov 2022 by Slovensko stáli asi 177 miliónov eur. Z toho 169 miliónov eur tvoria investičné výdavky a takmer osem miliónov eur predstavujú prevádzkové náklady spojené s organizáciou zjazdových súťaží.

Ilustračný obrázok k článku ZOH 2022 by nás stáli asi 177 miliónov: Dobudovať by bolo treba areál vojenskej akadémie a nemocnicu
Foto: Slávka Kellová

Tieto výdavky však majú byť podľa ministerstva kryté komerčnými príjmami. Vyplýva to zo správy prípravy kandidatúry mesta Krakov na organizovanie ZOH za spoluúčasti SR, ktorú dnes vláda zobrala na vedomie.

Najväčšiu časť investičných výdavkov, a to na úrovni 60 percent, budú tvoriť výdavky na dopravnú infraštruktúru. Prevádzková a organizačná infraštruktúra počíta hlavne s výdavkami na dobudovanie areálu malej olympijskej dediny v priestoroch Akadémie ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši – ubytovacie a stravovacie objekty a technickú infraštruktúru. V rámci organizačného zabezpečenia pôjde najmä o investície do bezpečnostných opatrení ako ochrana objektov a kamerový systém a zdravotníckeho zabezpečenia. Nemocnicu s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši bude podľa rezortu školstva treba dobudovať a modernizovať na požadované štandardy. Investičné výdavky sa budú čerpať postupne, s najväčším objemom sa ráta v rokoch 2018 – 2020.

Najväčšiu položku v prevádzkovom rozpočte by mali tvoriť výdavky na ubytovanie a stravovanie účastníkov, ktoré bude zabezpečené v objektoch akadémie ozbrojených síl. V prípade úspešnej kandidatúry by areál mal poskytovať služby približne 800 športovcom a členom realizačných tímov a 600 členom technického personálu. Uvažuje sa s počtom 15 000 návštev­níkov denne.

Druhou najväčšou položkou sú výdavky na bezpečnosť a zdravotnú službu. Obsahujú najmä výdavky na personálne zabezpečenie bezpečnostnej a zdravotnej služby. Dôležitou časťou rozpočtu budú výdavky na úpravu zjazdových tratí a ich príslušenstva, ktoré sa bude zabezpečovať permanentne 24 hodín. Výdavky na médiá obsahujú položky, ktoré sa týkajú prevádzky mediálnych pracovísk, zabezpečovania televíznych a rozhlasových prenosov, telekomunikačných spojení. Súčasťou kalkulácie sú aj poistné náklady na podujatie. Predpokladané výdavky na dopravu majú zabezpečiť fungujúcu dopravnú logistiku účastníkov. V rozpočte sa uvažuje s rezervou na nepredvídané výdavky vo výške päť percent prevádzkových výdavkov. Rezort pripomína, že ide o orientačné limity položiek. Najväčšia časť prevádzkových výdavkov sa má čerpať v roku 2022.

Na území Slovenska by sa v prípade úspešnej kandidatúry mali v rámci ZOH Krakov 2022 konať len alpské lyžiarske disciplíny, a to v lyžiarskom stredisku Jasná – Nízke Tatry. Všetky ostatné disciplíny bude organizovať poľská strana, prebiehať budú najmä v Krakove a Zakopanom.

Kandidujúce mestá predkladajú medzinárodnému olympijskému výboru prihlášku spolu so zárukami vlády a príslušných ministerstiev do 14. marca 2014.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM