Slávka Kellová Rôzne

Zoznam tatranských harabúrd sa rozrástol

Zoznam tatranských harabúrd sa rozrástol. Tatranský okrášľovací spolok pridal na stránku .tatranske-haraburdy.sk ďalších 16 objektov, ktoré už roky odpudzujú svojim výzorom, hoci mnohé z nich sú kultúrnymi pamiatkami.

V prvej etape zverejnil Tatranský okrášľovací spolok chátrajúce kultúrne pamiatky. Najnovšie sa na stránke objavili aj budovy z dôb nedávnych, ktoré vo väčšine prípadov nie sú kultúrnymi pamiatkami a sú v havarijnom stave alebo dlhodobo nevyužívané.

Momentálne je na internetovej stránke zverejnených 28 „harabúrd“. Väčšina objektov je vo vlastníctve súkromných osôb alebo firiem. Majiteľmi tatranských harabúrd sú však aj niektoré štátne alebo verejnoprávne inštitúcie.

Plesnivec i Vila Lavína

Takouto haraburdou je aj hotel Plesnivec v Starom Smokovci, ktorý je rekreačným zariadením ministerstva vnútra, Penzión TASR v Novom Smokovci vo vlastníctve Tlačovej agentúry Slovenskej republiky – Slovakia, Dom spisovateľov v Hornom Smokovci vo vlastníctve Literárneho fondu či Vojenské klimatické kúpele v Tatranských Matliaroch, ktoré vlastnia Vojenské zdravotnícke zariadenia, a.s. Piešťany. V jednom prípade je vlastníkom takejto haraburdy mesto Vysoké Tatry, ktoré vlastní Vilu Lavína v Novom Smokovci.

Projekt tatranských harabúrd zaznamenal podľa Jakuba Staška z Tatranského okrášľovacieho spolku záujem širokej verejnosti. Od apríla, kedy celý projekt spustili, sa do diskusií zapojilo asi 3 500 návštevníkov. Ani v jednom prípade sa však neozvali majitelia jednotlivých objektov.

V júnovom hlasovaní návštevníkov stránky zvíťazila ako najpopulárnejšia haraburda budova bývalej visutej lanovky v Tatranskej Lomnici, ktorej vlastníkom je spoločnosť Tatry mountain resorts. Len necelých päť percent hlasujúcich sa vyjadrilo, že im je osud tohto objektu ľahostajný a môže aj spadnúť. Ostatní sú zo stavu objektu smutní alebo zdesení. „Veríme, že aspoň takto niektorých vlastníkov primäme k záchrane týchto cenných architektonických skvostov, ktoré dotvárajú kolorit Vysokých Tatier,“ uviedol Staško.

zdroj, foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM