Slávka Kellová Rôzne

ZŠ čs. brigády potrebuje novú kotolňu

Asi 20-ročné plynové kotle na Základnej škole čs. brigády v Liptovskom Mikuláši sú v havaríjnom stave a potrebujú neodkladnú výmenu. Ich prevádzka nedokáže efektívne a bezpečne poskytovať svoje služby.

Školská kotolňa vyžaduje posledné roky zvýšenú a zbytočne drahšiu prevádzku, pri ktorej dochádza často k poruchám. „Pokazená je najmä regulácia a odchádza nám voda. Každý deň musíme dolievať do systému minimálne 100 litrov vody,“ opisuje technický stav kotlov školník a kurič Jozef Turác. To zbytočne predražuje už aj tak drahé kúrenie. Nedostatky má rokmi aj bezpečnosť kotolne. „Keď vypne elektrina kotly potrebujú ľudskú ruku, aby opäť naskočili do prevádzky. Keby som bol preč, tak to nemá kto zapnúť,“ vysvetľuje Jozef Turác.

Bolo by len otázkou času, kedy by v takomto stave kotly vypovedali poslušnosť. Mesto Liptovský Mikuláš, ktoré je zriaďovateľom školy, už podalo žiadosť o dotáciu na Ministerstvo školstva. „Poskytnú nám cez Krajský školský úrad dotáciu vo výške 85% nákladov a zvyšných 15% bude financovať mesto z vlastných zdrojov,“ informuje hovorca mesta Peter Lehotský.

Ministerstvo školstva má na tieto účely zriadený špeciálny fond. „Keď v roku 2004 prešli školské zariadenia do správy miest a obcí, štát si uvedomoval, že zariadenia nepúšťa vo veľmi dobrom technickom stave,“ uzatvára Peter Lehotský.

ilustračné foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM