Slávka Kellová Rôzne

ŽSK chce podať žalobu proti štátu

Vyplýva to z dnešného stretnutia predsedu Žilinského samosprávneho kraja Juraja Blanára s lekármi liptovskej, hornooravskej a kysuckej nemocnice. Žaloba proti Slovenskej republike má zamedziť diskriminácii krajských nemocníc a ich lekárov.

Blanár tak osobne žiada lekárov, aby svoje výpovede prehodnotili a podporili žalobu, ktorá má dosiahnuť zrovnoprávnenie krajských nemocníc so štátnymi. „Ideme žalovať SR pre neoddlžovanie našich nemocníc, ako aj pre neadekvátne ohodnotenie našich lekárov, ktorí majú oproti lekárom zo štátnych a súkromných nemocníc platy nižšie o zhruba 500 eur, “ hovorí predseda ŽSK.

Liptovskomikulášski lekári s ponukou VÚC súhlasia. „Pokiaľ ŽSK bude naliehať na štát, aby sa zrovnoprávnili krajské nemocnice so štátnymi aj zo strany poisťovní, sme rozhodnutí to podporiť,“ reaguje na ponuku Viliam Iľanovský, zástupca primára interného oddelenia v Liptovskej nemocnici. Svoje výpovede môžu lekári prehodnotiť ešte do soboty 26. novembra, ktorej predchádza piatkové posledné rokovanie s premiérkou Ivetou Radičovou. Posledné čísla v liptovskomi­kulášskej nemocnici hovoria o 40 z 89 lekárov, ktorí trvajú na svojich výpovediach. Ak nedôjde k dohode nastane krízový plán. Najviac lekárov odchádza z oddelenia anesteziológie, bez ktorej nie je možné vykonávať akútnu zdravotnú starostlivosť. Po 28. novembri tak budú akútni pacienti z mikulášskeho okresu ošetrovaní v ružomberskej nemocnici, odkiaľ odchádza asi 10% lekárov. V prvej vlne podalo výpoveď v Liptovskej nemocnici 57 lekárov.

„Nechceme držať pacientov ako rukojemníkov, ale 20 rokov nikto nepočúval naše hlasy podávané oficiálnou alebo neoficiálnou formou. Nemôžeme optimalizovať našu prevádzku, keď musíme robiť to, čo povie poisťovňa,“ argumentuje nemenovaný lekár z nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

Žaloba proti SR by mala byť na podanie pripravená začiatkom budúceho roka. V nemocniciach ŽSK, ktoré neboli oddlžené odchádza najviac lekárov. Z 274 lekárov podalo výpoveď 125.

foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM