Tomáš Batiz Správy

Županka Erika Jurinová: Takúto pomoc prisľúbila Mikulášu

Primátori a starostovia z okresu sa pod hlavičkou Združenia miest a obcí Liptova stretli so župankou Erikou Jurinovou.

Ilustračný obrázok k článku Županka Erika Jurinová: Takúto pomoc prisľúbila Mikulášu
Zdroj: TASR

V priestoroch mestského úradu im priblížila situáciu Liptovskej nemocnice s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu a proces jej oddlžovania. „Keďže v kraji máme až sedem nemocníc, je potrebné, aby sa mikulášska nemocnica špecializovala, a to na očnú jednodňovú chirurgiu. Mám záujem nemocnicu v okresnom meste udržať. V Mikuláši rozbiehame činnosť centra včasnej intervencie. Sociálne služby chceme rozvíjať v komunitnom duchu. Kraj chceme rozvíjať moderne s prihliadnutím na tradície. Aj touto cestou by som vás chcela požiadať o pomoc a podnety pri kreovaní regionálneho rozvoja,“ uviedla v príhovore Erika Jurinová. Dodala, že kraj vytvorí dotačnú schému pre šport, kultúru a regionálny rozvoj. Alokuje do nej vyše 300 tisíc eur.

„Svoje projekty môžu podať samosprávy, združenia, ale aj jednotlivci,“ poznamenala Jurinová.

Nemocnici venuje zvýšenú pozornosť aj vedenie nášho mesta, ktoré primátor Ján Blcháč zastupuje na župe ako poslanec ŽSK. „Problematika dlhu a hospodárenia Liptovskej nemocnice bola na programe marcového zastupiteľstva kraja. Hľadáme spoločne cesty, aby sa nemocnica stabilizovala a rozvíjala,“ uviedol.

Stredná zdravotnícka škola sa dočká obnovy

Na rokovaní Žilinského samosprávneho kraja (19. marca) podal Ján Blcháč interpeláciu, v ktorej požiadal županku aj o zmanažovanie rekonštrukcie budovy Strednej zdravotníckej školy. Je podľa neho nutné zrealizovať ju v čo najkratšom čase. „Obnova je nevyhnutná aj vzhľadom na zdravie a bezpečnosť zamestnancov a študentov. Treba urýchlene začať s verejným obstarávaním dodávateľa prác, s vyčlenením financií a tiež zabezpečiť náhradné priestory pre výučbu počas rekonštrukcie,“ zhrnul. Predsedníčka ŽSK počas návštevy školy uznala, že obnova budovy je naozaj potrebná.

Cyklotrasa bude v pláne

Poslanci ŽSK odobrili aj doplnok územného plánu kraja, do ktorého sa dostala Vážska cyklotrasa Liptovský Mikuláš – Liptovský Hrádok. Krajskí zástupcovia ľudu podporili návrh na zriadenie služby včas- nej intervencie (pomoc rodine zdravotne znevýhodneného dieťaťa) v Centre sociálnych služieb Anima. Za euro mesto získalo pozemky medzi bývalým domom služieb a knižnicou, ktoré sú potrebné pre kolaudáciu spojnice Pišútova s centrom mesta.

Županka prisľúbila v rámci možností a kompetencií pomoc pri riešení problémov nášmu regiónu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM