Ľubomíra Karmanová Správy

Župný dom v centre potrebuje rekonštrukciu: Ak príde dotácia, radnica s ním má nové plány!

Cieľom liptovskomikulášskej samosprávy v najbližšom období je udržať život v objekte Župného domu v samom centre mesta. O finančné prostriedky vo výške 40 000 eur na obnovu národnej kultúrnej pamiatky sa radnica uchádza podaním projektu.

Ilustračný obrázok k článku Župný dom v centre potrebuje rekonštrukciu: Ak príde dotácia, radnica s ním má nové plány!
Zdroj: TASR

Vedenie mesta Liptovský Mikuláš sa snaží získať dotáciu z ministerstva kultúry z programu Obnovme si svoj dom na rok 2016. Magistrát žiada od ministerstva 40.000 eur, pričom na rekonštrukcii sa bude spolupodieľať sumou 2000 eur.

„V súčasných podmienkach je náročné udržať využitie Župného domu ako administratívnej budovy. V prípade získania financií sa budeme snažiť objekt pretransformovať na novú funkciu kultúrno-spoločenského vyžitia. Za prípadnou obnovou treba vidieť aj snahu o oživenie pamiatkovej zóny v centre mesta,“ zdôraznil primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč.

Peniaze majú byť použité na odstránenie nevyhovujúceho stavu kanalizácie a odstránenie porúch zdravotechniky a vybudovanie nových rozvodov. Ďalej sa má sprístupniť a obnoviť podbránie severného traktu, vymeniť vstupná brána. Predpokladaný termín rozhodnutia o poskytnutí dotácie je vo februári 2016. V prípade schválenia musí byť projekt zrealizovaný do konca budúceho roka.

Župný dom postavili v rokoch 1778 až 1793 ako nové sídlo Liptovskej stolice. Pôvodne jednoposchodovú budovu v barokovom slohu neskôr rozšírili a prestavali na spôsob klasicistických župných domov. Dnešnú podobu získala prestavbou v roku 1907. V druhej polovici 20. storočia v budove sídlil okresný národný výbor, v súčasnosti je sídlom okresného úradu.

Priamo v centre mesta: Tieto fasády by sa mali dočkať obnovy, FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM