Slávka Kellová Rôzne

Zvíťazilo kompostovisko pod jabloňou

V súťaží „O najkrajšie kompostovisko“ zvíťazilo to pod jabloňou Dašeny Piačekovej, ktoré je situované v Bobrovčeku. Súťaž vyhlásilo Občianske združenie Tatry pre obyvateľov Liptovského Mikuláša.

„Moje kompostovanie začalo pred asi 5 rokmi navážaním pokosenej trávy na najvzdialenejší koniec záhrady. Postupne sme rýchlo rastúcu kopu ohradili starými doskami a k tráve začali primiešavať burinu zo záhradky a na jeseň aj listy a zvyšky dopestovanej zeleniny a ovocia. Vždy na jar vzniknutú zeminu zospodu kompostu rozhádžem po záhrade, aby vzniklo miesto pre novy odpad. O kompost sa zvlášť nestarám. V prípade dlhodobého sucha ho polievam a 2 až 3 krát za sezónu mu prilejem aj baktérie pre zrýchlenie procesu,“ hovorí víťazka súťaže Dušana Piačeková. "Aj z týchto slov je jasné, že kompostovanie zvládne skoro každý,“ uvádza predseda OZ Tatry Rudolf Pado.

Súťaž, do ktorej bolo prihlásených 18 kompostovísk, bola súčasťou projektu OZ TATRY „BIOodpad nie je odpadom“ ktorý bol podporený z Nadačného fondu „TESCO pre zdravšie mestá“ v Nadácii Pontis. Časť finančných zdrojov pre realizáciu projektu vyčlenilo OZ TATRY z vlastných zdrojov.

foto: OZT

kompostovisko
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM