Slávka Kellová Rôzne

30. ročník Liptovského maratónu už v sobotu

Na Liptovskom maratóne, ktorý je zároveň aj 16. ročníkom Memoriálu Vlastimila Jaroša sa stretnú vytrvalci 13. novembra. Po šiesty raz sa pobeží aj polmaratón a rovnako i majstrovstvá Slovenska v disciplíne profesionálnych hasičov.

„Ešte taký záujem nebol," //povedal Vladimír Porubiak, ktorý je už sedem rokov riaditeľom tohto podujatia. //„Predpokladáme, že jubilejný ročník prinesie aj účastnícky rekord." Doterajšie maximum je späté s minuloročnou kapitolou, keď sa na štart postavilo spolu 253 účastníkov, z toho 114 maratóncov a 133 polmaratóncov.

Liptovský maratón vznikol v roku 1977 z iniciatívy Okresného atletického zväzu v Liptovskom Mikuláši, do roku 1998 si udržal nepretržitú kontinuitu. Potom bola maratónska tradícia v regióne obnovená až v roku 2003 a o rok neskôr si preteky pod svoje krídla zobrali nadšenci zo športového klubu Copy servis Liptovský Mikuláš.

Bežci odštartujú o 10. hodine z Námestia osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši. Potom sa vytrvalci vydajú na známu trať popri priehrade Liptovská Mara. Do cieľa dobehnú pred mikulášskou krytou plavárňou na Vajanského ulici. Vlani zvíťazil na hlavnej trati Ružomberčan Tomáš Gazdarica, v súťaži polmaratóncov bol prvý Michal Kavacký z Kysuckého Nového Mesta. Držitelia traťových rekordov – maratón János Bogár (Maďarsko) 2:24:26 hod. (rok 1997), polmaratón Ján Križák (Skalica) 1:09:15 hod. (2005).

zdroj: LIPTOV.SME.SK

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM