Slávka Kellová Rôzne

48 ambulancií v poliklinike má neistú budúcnosť

AKTUALIZOVANÉ! Žilinský samosprávny kraj vyhlásil verejnú súťaž na predaj polikliniky v Liptovskom Mikuláši. Ani do konca mája 2012 sa však nikto neprihlásil. Možnosť odkúpiť ju dostali aj samotní lekári z tunajších ambulancií. Aj tu však ponuka na

Technický aj es­tetický stav bu­dovy liptovsko­mikulášskej po­likliniky je už ro­ky v nevyhovu­júcom stave. Žilinský samos­právny kraj už dvakrát žiadal o eurofondy na jej rekonštrukciu, no vždy neúspešne. Po zmene zákona z roku 2007 navyše polikliniky stratili právnu subjektivitu.

„Tunajší leká­ri majú súkrom­né ambulancie, kto­ré nezazmluvňu­jeme, robia to  poisťovne, tak­že sme len aký­misi prenajíma­teľmi priestorov, ne­ovplyvňujeme čin­nosť polikliník­. Tieto kompe­tencie nám os­tali iba pri nemoc­niciach,“odpo­vedal hovorca Žilin­ského samospráv­neho kraja Pe­ter Kubica na otázku, prečo kraj polikliniku predáva.

Jej odhadovaná hodnota predstavuje sumu približne 1,18 milióna eur. Tunajší lekári majú zmluvy s poisťovňami podpísané na rôzne dĺžky nájmov. V podmienkach súťaže je však zakomponovaný bod, ktorý zabezpečuje, že nový majiteľ musí s tunajšími nájomníkmi počítať. Niektorí lekári sa však už dnes obzerajú po nových priestoroch. To môže v budúcnosti prinesť ich rozptýlenie na území mesta alebo ešte ďalej.

**„Mikulášska poliklinika je pre nás akýmsi lakmusovým papierikom, pretože sa snažíme dlhy spôsobené neplatením, nahradiť predajom majetku, ktorý sa dá zhodnotiť, ale za podmienok, aby slúžil zdravotnej starostlivosti. Preto sme vyčlenili polikliniku z majetku Liptovskej nemocnice a ponúkli sme ju aj lekárom, ktorí sú vlastne súkromní podnikatelia,“ **hovorí Juraj Blanár, predseda Žilinského samosprávneho kra­ja.

Krajský odbor zdravotníctva v týchto dňoch vyhodnocuje výsledky súťaže a snaží sa prísť na dôvod, prečo sa do nej nikto neprihlásil. **„Vyhodnotíme to, musíme sa opäť stretnúť aj s lekármi a pravdepodobne pristúpime k druhému kolu súťaže,“ **dopĺňa Blanár. Rozhodnúť by sa podľa neho malo do konca júna 2012.

Súvisiaci článok: [link=http://www­.mikulas24.sk/clan­ky?extend.135893_Po­liklinika-je-na-predaj–Nikto-ju-nechce---]Poliklinika je na predaj. Nikto ju nechce…[/link]

foto: skk, tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM