Slávka Kellová Rôzne

Aj atraktívne múzeá musia bojovať o návštevníkov

Aj múzeá v prírode so svojimi atraktívnymi nadčasovými expozíciami musia vyvíjať maximálnu snahu o prilákanie pozornosti potenciálnych návštevníkov.

Zhodli sa na tom predstavitelia dvoch dlhodobo najnavštevova­nejších skanzenov na území bývalého Československa. „Vydali sme sa na cestu aktívneho budovania imidžu, pretože musíme doslova bojovať, aby ľudia netrávili už aj nedele iba v obchodných centrách. Pritom si to nemôžeme zľahčovať niečím, čo na pôdu inštitúcií s významnou etnografickou funkciou nepatrí," povedala riaditeľka Liptovského múzea Iveta Zuskinová.

Pribylinský skanzen sa o to, podľa nej, snaží od sprístupnenia verejnosti už dve desaťročia. „Je to náročná úloha, no postupne sa nám podarilo vyprofilovať ustálené kalendárium s nosnými podujatiami, ktoré na seba viažu stabilné publikum. Nechceme pritom nikomu konkurovať, razíme si vlastnú cestu," zdôraznila Zuskinová.

Jej slová potvrdil aj riaditeľ Valašského múzea v prírode v Rožnove pod Rahoštem Vítězslav Koukal. „Dnes už nestačia nemeniace sa expozície. Kto opakovane zamieri niekam, kde uvidí stále to isté? Ročnú návštevnosť na úrovni štvrť milióna si udržujeme i vďaka ponuke približne 60 tematických programov," dodal s tým, že skanzen musí napriek tomu zostať miestom hodnoverného návratu do histórie bez akejkoľvek zbytočnej komercializácie.

zdroj: TASR foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM