Slávka Kellová Rôzne

Akadémii hrozí odobratie univerzitného titulu

Štyri slovenské vysoké školy v týchto dňoch bojujú za ponechanie titulu univerzity. Medzi nimi je aj Akadémia ozbrojených síl M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši.

Splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny Lázsló Nagy sa stretol so šéfom rezortu školstva Dušanom Čaplovičom, aby rokovali o zachovaní titulu univerzity pre komárňanskú Univerzitu J. Selyeho. Rezort totiž koncom júna poslal do pripomienkového konania návrh, podľa ktorého majú prísť od septembra budúceho roka univerzita v Komárne, ale aj Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne a Akadémia Policajného zboru v Bratislave o titul univerzity. Dôvod je nesplnenie podmienok v rámci komplexnej akreditácie z roku 2009.

** „Ja som pochopil všetky argumenty zo strany ministerstva aj Akreditačnej komisie. Napriek tomu som mal veľkú snahu ovplyvniť tento prebiehajúci rozhodovací proces,“** povedal Nagy počas brífingu. Minister však trvá na tom, že pravidlá musia platiť pre všetkých od Bratislavy po Košice a od Žiliny po Komárno. „Zákon je neúprosný, beží pripomienkové konanie, bude to na vláde a v parlamente, či sa tento proces dá zastaviť alebo napraviť,“ skonštatoval splnomocnenec. Zbavenie komárňanskej školy titulu univerzita bude mať podľa neho najmä psychologický vplyv na verejnosť a na študentov. „Istá časť národnostnej verejnosti to bude chápať ako porušenie status quo, druhá časť pochopí vecné argumenty,“ doplnil. Naďalej očakáva „benevolentnosť a veľkorysosť“ vlády SR a parlamentu, keďže ide o jedinú školu, kde sa vyučuje v jazyku národnostnej menšiny.

**Okrem univerzity v Komárne by od septembra mali prísť na návrh Akreditačnej komisie o svoje doterajšie tituly aj Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne a Akadémia Policajného zboru v Bratislave. Strata titulu univerzity a zmena názvu na vysokú školu čaká aj Akadémiu ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši. Podanie návrhu na jej preradenie je však v kompetencii ministerstva obrany. Preradené školy budú mať šancu zaradiť sa znova medzi univerzity pri komplexnej akreditácii v roku 2014. ** foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM